Ermand Mertenika: Si Covid-19 infekton qelizen tonë të shendoshë duke i shkaktuar asaj “Mutacionin Gjenetik” (Modifikimin e Kodit Gjenetik DNA)

Ermand Mertenika: Inxhinieri Biomjeksor (Inxhinieri i Respiratoreve)

Permasa ekstremisht e vogel e Covid-19 Corona e cila modifikon DNA-ne e Qelizes se shendoshe te organizmit tone.

Covid 19 Corona eshte nje virus agresiv me permasa 9-12 nm e cila nenkupton nje permase jashtzakonisht e vogel e cila mund te shihet vetem me mikroskop intensiv elektronik.

Pra 9 nm dmth 0,0000000009 meter (diameter) ora 1 e njemiliarda e metrit.

Nqs do te benim nje krahasim shume interesant me trashesine e nje fije floku atehere do ju habise vertete ky fakt.

Permasa (gjeresia) e fijes se flokut eshte 100,000 nm

Permasa e Sars-Covid-19 eshte 9 nm pra 9 e nje miliarda e metrit.

Tashme mund te perceptoni me sub-koshience sa shume i vogel eshte armiku yne i padukshem permasa e te cilit e ben kete virus te qendroje dhe pezul ne ajer per nje kohe realitivisht te gjate per ore te tera.

Organizmi yne eshte vleresuar te kete nje numer ekstremisht te larte qelizash te cilet llogariten te jene rreth 37 biliarde qeliza.

Permasa e nje qelize te shendoshe ne organizmin tone eshte 20μm pra e thene ndryshe:

Trashesia e fijes se flokut eshte 100,000 nm ose 100 μm dhe permasa e qelizes normale eshte 20 μm

Pra permasat e fijes se flokut jane 5 here me te medha se permasa e nje qelize normale dhe e krahasuar me Sars-Covid-19 permasa (Trashesia e fijes se flokut) eshte 11 mije here e e madhe se Sars Covid-19.

Pra perfundimisht themi se permasa e qelizave te shendosha te organizmit tone jane 2200 here me te medha se Sars-Covid-19.

.

Covid-19 Corona eshte nje kapsule proteinike e cila permban materialin gjenetik (DNA) Brenda saj. Si intersekton dhe replikohet DNA virale ne DNA-ne e qelizes?

Kur ky Virus ekstremisht I vogel deperton ne qelizen e shendoshe atehere leshon materialin e saj gjenetik pikerisht ne Nuklin (Berdhamen e Qelizes se shendoshe).

Pasi Materiali gjenetik i Covid-19 Corona ka prekur Materialin gjenetik Brenda nuklit (Berthames se qelizes se shendoshe ) atehere menjehere fillon replikimi I ri pra (shkaterrimi I kodit normal te unifikuar te riprodhimit te qelizes se shendoshe te organizmit ) dhe modifikimi i kodit gjenetik te qelizes se shendoshe me kodin gjenetik te elementit viral (Sars Covid-19).

Ky modifikimi I kodit gjenetik (Mutacion i DNA-se) detyron qelizen e shendoshe te prodhoje (te shumezoje keto viruse ne nje sasi te larte), dhe pasi sasia e madhe viruseve te prodhuara Brenda nje qelize ka arritur limitin e kapacitetin te qelizes atehere qeliza e shendoshe shakterrohet duke ndjerre jashte saj kete sasi te madhe te Covid-19 te prodhuar nga kjo qelize.

Stadi tjeter ka te beje me efektin “ZINXHIR” si mund ta nenkuptojme?

Sasia e madhe e Covid-19 prodhuar nga qeliza e cila u shkaterrua si rezultat i modifikimit te kodit gjenetik DNA do filloje te infektoje (Kontaminoje) qelizat e tjera te shendosha duke i shkaktuar dhe ketyre te tjerave mutacionin gjenetik (Modifikimin e kodit gjenetik) duke I rikthyer keto qeliza ne bio-gjeneratore virale te cilet do prodhojne akoma me shume viruse te tilla dhe duke I shkaterruar keto qeliza si ne rastin e pare.

Koncepti Vaksine “Agjenti Viral I Inventuar” kunder Agjentit Viral aktual (Sars-Covid-19), si mund ta nenkuptojme?

Kuptohet qe zgjidhja e vetme per te dominuar sa me shpejt kete armik te padukshem eshte Vaksina.

Vaksia eshte nje permbatje virale e cila stimulon qelizat e bardha te gjakut (Leukocidet) per te dominuar efektin Zinxhir te perhapjes gjithnje e me teper te Sars-Covid-19 per te infektuar qeliza te tjera te shendosha dhe per te tkurrur Dispersionin pra (Efektin Zinxhir).

A mendoni qe 2021 do jete nje nje vit i dekrementimit total te Pandemise?

Faktikisht lame pas vitin simetrik 20 l 20 e cila ishte vertete nje nder vitet me te keqija e cila ishte simbol I demeve te medha globale pra Viti Pandemik ku shume qytetare humben personat e tyre te dashur dhe probleme te medha ne ekonomine qytetare dhe ne ate globale. Nje vit i ngarkuar shume psikologjikisht mbushur plot stress dhe ankth, nje Vit Cekujlibrash etj. Fatmiresisht duke patur parasysh konceptin e Fizikes qe Rrezja e Dispersionit (Rritja e Shkalles se Infektimit viral ) eshte ne perpjestim te zhdrejte me koeficientin matematik “Deepness” (potencialit viral) kjo per shkak te sistemit imunitar te Populates, mendoj qe Violenca Covid eshte dekrementuar deri diku por vazhdon gradualisht te dekrementohet dhe tashme invetimi I Vaksines Anti-Covid do te thote qe guri kilometrik Covid nuk do jete shume i gjate.

Sa efektive eshte vaksina ne Syrin e nje Inxhinieri Fizikant?

Vaksina eshte nje material Viral e cila pasi injektohet ne gjak ndikon ne aktivizimin e sistemit tone imunitar (Qelizave Limfatike, makrofaget etj) per te domuniar Covid-19 pra per te zvogeluar gurin kilometrik te pandemise. Nje element shume I domosdoshem.

Sa ndikon Stresi ne perkeqesimin e gjendjes shendetesore te pacientit te infektuar me Covid?

Stresi eshte semundja me e keqe desha te thoja , pra mendoj qe eshte akoma me e keqe se Covid-19 pasi Stresi psiko-neurotik shkakton gjenerimin e hormonit “Kortizol”

Hormoni i kortizolit prodhohet nga trekendesh: hipotalamus – Gjendrat e sekrecionit dhe gjendrat adrenale.

Nqs niveli i hormonit te kortizolit rritet shume ne gjat atehere shkakton:

– Presion te larte te gjakut (Hipertension)

– Osteoporoze (semundje e kockave e cila I ben te thyeshem duke ulur dendesine e kockave)

– Dobesim muscular

– Rrit nivelin e Depresionit

– Shkakton semundjet Kardiovaskulare

– Risk per nje Arrest Kardiak te mundshem

– Shkakton Diabet (Rritja e sasise se kortizolit ne gjak shkakton prodhimin e glukozit per nje kohe te gjate ne gjak kjo mund te coje ne shfaqen e semundjes se diabetit.

– etj

Cfare mesazhi do tu jepni qytetareve ne kete periudhe disi te veshtire por duke shpresuar qe 2021 te ktheje normalitetin sa me shpejt.

Ne rradhe te pare une u sygjeroj te gjithe qytatareve ne kete kohe te veshtire:

1- Mendoni Pozitivisht

2- Ruani Distancen Fiziko-Sociale dhe evitoni grumbulimet ose Klanet Qytatare

3- Disinfektoni sa me shpesh duart

4- Hani shendetshem

5- Ushtroni vrapim te lehte ne mengjes ose darke

6- Realizoni ushtrimet sportive te pulmoneve (ushtrimet e frymeshkembimit)

Ermand Mertenika: Inxhinieri Biomjeksor (Inxhinieri i Respiratoreve)

Permasa ekstremisht e vogel e Covid-19 Corona e cila modifikon DNA-ne e Qelizes se shendoshe te organizmit tone.

Covid 19 Corona eshte nje virus agresiv me permasa 9-12 nm e cila nenkupton nje permase jashtzakonisht e vogel e cila mund te shihet vetem me mikroskop intensiv elektronik.

Pra 9 nm dmth 0,0000000009 meter (diameter) ora 1 e njemiliarda e metrit.

Nqs do te benim nje krahasim shume interesant me trashesine e nje fije floku atehere do ju habise vertete ky fakt.

Permasa (gjeresia) e fijes se flokut eshte 100,000 nm

Permasa e Sars-Covid-19 eshte 9 nm pra 9 e nje miliarda e metrit.

Tashme mund te perceptoni me sub-koshience sa shume i vogel eshte armiku yne i padukshem permasa e te cilit e ben kete virus te qendroje dhe pezul ne ajer per nje kohe realitivisht te gjate per ore te tera.

Organizmi yne eshte vleresuar te kete nje numer ekstremisht te larte qelizash te cilet llogariten te jene rreth 37 biliarde qeliza.

Permasa e nje qelize te shendoshe ne organizmin tone eshte 20μm pra e thene ndryshe:

Trashesia e fijes se flokut eshte 100,000 nm ose 100 μm dhe permasa e qelizes normale eshte 20 μm

Pra permasat e fijes se flokut jane 5 here me te medha se permasa e nje qelize normale dhe e krahasuar me Sars-Covid-19 permasa (Trashesia e fijes se flokut) eshte 11 mije here e e madhe se Sars Covid-19.

Pra perfundimisht themi se permasa e qelizave te shendosha te organizmit tone jane 2200 here me te medha se Sars-Covid-19.

.

Covid-19 Corona eshte nje kapsule proteinike e cila permban materialin gjenetik (DNA) Brenda saj. Si intersekton dhe replikohet DNA virale ne DNA-ne e qelizes?

Kur ky Virus ekstremisht I vogel deperton ne qelizen e shendoshe atehere leshon materialin e saj gjenetik pikerisht ne Nuklin (Berdhamen e Qelizes se shendoshe).

Pasi Materiali gjenetik i Covid-19 Corona ka prekur Materialin gjenetik Brenda nuklit (Berthames se qelizes se shendoshe ) atehere menjehere fillon replikimi I ri pra (shkaterrimi I kodit normal te unifikuar te riprodhimit te qelizes se shendoshe te organizmit ) dhe modifikimi i kodit gjenetik te qelizes se shendoshe me kodin gjenetik te elementit viral (Sars Covid-19).

Ky modifikimi I kodit gjenetik (Mutacion i DNA-se) detyron qelizen e shendoshe te prodhoje (te shumezoje keto viruse ne nje sasi te larte), dhe pasi sasia e madhe viruseve te prodhuara Brenda nje qelize ka arritur limitin e kapacitetin te qelizes atehere qeliza e shendoshe shakterrohet duke ndjerre jashte saj kete sasi te madhe te Covid-19 te prodhuar nga kjo qelize.

Stadi tjeter ka te beje me efektin “ZINXHIR” si mund ta nenkuptojme?

Sasia e madhe e Covid-19 prodhuar nga qeliza e cila u shkaterrua si rezultat i modifikimit te kodit gjenetik DNA do filloje te infektoje (Kontaminoje) qelizat e tjera te shendosha duke i shkaktuar dhe ketyre te tjerave mutacionin gjenetik (Modifikimin e kodit gjenetik) duke I rikthyer keto qeliza ne bio-gjeneratore virale te cilet do prodhojne akoma me shume viruse te tilla dhe duke I shkaterruar keto qeliza si ne rastin e pare.

Koncepti Vaksine “Agjenti Viral I Inventuar” kunder Agjentit Viral aktual (Sars-Covid-19), si mund ta nenkuptojme?

Kuptohet qe zgjidhja e vetme per te dominuar sa me shpejt kete armik te padukshem eshte Vaksina.

Vaksia eshte nje permbatje virale e cila stimulon qelizat e bardha te gjakut (Leukocidet) per te dominuar efektin Zinxhir te perhapjes gjithnje e me teper te Sars-Covid-19 per te infektuar qeliza te tjera te shendosha dhe per te tkurrur Dispersionin pra (Efektin Zinxhir).

A mendoni qe 2021 do jete nje nje vit i dekrementimit total te Pandemise?

Faktikisht lame pas vitin simetrik 20 l 20 e cila ishte vertete nje nder vitet me te keqija e cila ishte simbol I demeve te medha globale pra Viti Pandemik ku shume qytetare humben personat e tyre te dashur dhe probleme te medha ne ekonomine qytetare dhe ne ate globale. Nje vit i ngarkuar shume psikologjikisht mbushur plot stress dhe ankth, nje Vit Cekujlibrash etj. Fatmiresisht duke patur parasysh konceptin e Fizikes qe Rrezja e Dispersionit (Rritja e Shkalles se Infektimit viral ) eshte ne perpjestim te zhdrejte me koeficientin matematik “Deepness” (potencialit viral) kjo per shkak te sistemit imunitar te Populates, mendoj qe Violenca Covid eshte dekrementuar deri diku por vazhdon gradualisht te dekrementohet dhe tashme invetimi I Vaksines Anti-Covid do te thote qe guri kilometrik Covid nuk do jete shume i gjate.

Sa efektive eshte vaksina ne Syrin e nje Inxhinieri Fizikant?

Vaksina eshte nje material Viral e cila pasi injektohet ne gjak ndikon ne aktivizimin e sistemit tone imunitar (Qelizave Limfatike, makrofaget etj) per te domuniar Covid-19 pra per te zvogeluar gurin kilometrik te pandemise. Nje element shume I domosdoshem.

Sa ndikon Stresi ne perkeqesimin e gjendjes shendetesore te pacientit te infektuar me Covid?

Stresi eshte semundja me e keqe desha te thoja , pra mendoj qe eshte akoma me e keqe se Covid-19 pasi Stresi psiko-neurotik shkakton gjenerimin e hormonit “Kortizol”

Hormoni i kortizolit prodhohet nga trekendesh: hipotalamus – Gjendrat e sekrecionit dhe gjendrat adrenale.

Nqs niveli i hormonit te kortizolit rritet shume ne gjat atehere shkakton:

– Presion te larte te gjakut (Hipertension)

– Osteoporoze (semundje e kockave e cila I ben te thyeshem duke ulur dendesine e kockave)

– Dobesim muscular

– Rrit nivelin e Depresionit

– Shkakton semundjet Kardiovaskulare

– Risk per nje Arrest Kardiak te mundshem

– Shkakton Diabet (Rritja e sasise se kortizolit ne gjak shkakton prodhimin e glukozit per nje kohe te gjate ne gjak kjo mund te coje ne shfaqen e semundjes se diabetit.

– etj

Cfare mesazhi do tu jepni qytetareve ne kete periudhe disi te veshtire por duke shpresuar qe 2021 te ktheje normalitetin sa me shpejt.

Ne rradhe te pare une u sygjeroj te gjithe qytatareve ne kete kohe te veshtire:

1- Mendoni Pozitivisht

2- Ruani Distancen Fiziko-Sociale dhe evitoni grumbulimet ose Klanet Qytatare

3- Disinfektoni sa me shpesh duart

4- Hani shendetshem

5- Ushtroni vrapim te lehte ne mengjes ose darke

6- Realizoni ushtrimet sportive te pulmoneve (ushtrimet e frymeshkembimit)

NGJARJE TË TJERA

- Reklamë nga Gjirafa -