Fëmijët e vegjël mund të jenë transmetuesit kryesorë të COVID-19

Niveli i materialit gjenetik të koronavirusit, i zbuluar në hundët e fëmijëve nën pesë vjeç, është 10 deri 100 herë më i lartë se ai që gjendet tek fëmijët më të rritur dhe të rriturit, sipas një studimi amerikan.

“Fëmijët e vegjël prandaj mund të jenë transmetuesit kryesorë të virusit në popullatë”, sipas këtij studimi të botuar në revistën mjekësore ”JAMA Pediatrics”, një hipotezë që po shkon kundër ligjërimit aktual.

Administrata e Donald Trump po nxit që prej disa javësh shkollat dhe kopshtet në shtete të ndryshme për t’u rihapur në mënyrë me qëllim për të ringjallur ekonominë e vendit.

Mes 23 marsit dhe 27 prillit, studiuesit kryen në Çikago teste depistimi me analizën nazale tek 145 pacientë, që vuanin nga forma të lehta të sëmundjes COVID-19, një javë pas shfaqjes së simptomave të para.

Pacientët u ndanë në tre grupe, 46 fëmijë nën pesë vjeç, 51 fëmijë të moshës 5 deri në 17 vjeç dhe 48 të rritur midis 18 dhe 65 vjeç.

Ekipi pa praninë e SARS-CoV-2 në sasi 10 deri në 100 herë më të lartë sesa të tjerët në rrugët e frymëmarrjes së fëmijëve të vegjël.

Autorët e studimit theksuan se një studim në laborator kishte treguar se sa më shumë material gjenetik të kishte virusi, aq më ngjitës mund të bëhej.

“Si pasojë, fëmijët e vegjël potencialisht mund të jenë një faktor i rëndësishëm i përhapjes së SARS-CoV-2 në popullsi”, sipas shkencëtarëve.

“Sjelljet e zakonshme të fëmijëve të vegjël dhe hapësirat e mbyllura në shkolla dhe kopshte shtojnë pikëpyetjet për një përhapjeje të SARS-CoV-2 në këtë popullsi pasi masat shëndetësore të lehtësohen”, nënvizojnë ata.

Këto rezultate nuk i mbështesin autoritetet shëndetësore të cilët besojnë se fëmijët e vegjël nuk e transmetojnë shumë virusin, veçanërisht pasi është vërtetuar se ata kanë më pak të ngjarë të preken nga një formë e rëndë të sëmundjes.

Sipas një studimi në Korenë e Jugut, fëmijët 10-19 vjeç e transmetojnë virusin po aq sa të rriturit në një familje, por fëmijët më pak se nëntë vjeç e transmetojnë më pak.

Niveli i materialit gjenetik të koronavirusit, i zbuluar në hundët e fëmijëve nën pesë vjeç, është 10 deri 100 herë më i lartë se ai që gjendet tek fëmijët më të rritur dhe të rriturit, sipas një studimi amerikan.

“Fëmijët e vegjël prandaj mund të jenë transmetuesit kryesorë të virusit në popullatë”, sipas këtij studimi të botuar në revistën mjekësore ”JAMA Pediatrics”, një hipotezë që po shkon kundër ligjërimit aktual.

Administrata e Donald Trump po nxit që prej disa javësh shkollat dhe kopshtet në shtete të ndryshme për t’u rihapur në mënyrë me qëllim për të ringjallur ekonominë e vendit.

Mes 23 marsit dhe 27 prillit, studiuesit kryen në Çikago teste depistimi me analizën nazale tek 145 pacientë, që vuanin nga forma të lehta të sëmundjes COVID-19, një javë pas shfaqjes së simptomave të para.

Pacientët u ndanë në tre grupe, 46 fëmijë nën pesë vjeç, 51 fëmijë të moshës 5 deri në 17 vjeç dhe 48 të rritur midis 18 dhe 65 vjeç.

Ekipi pa praninë e SARS-CoV-2 në sasi 10 deri në 100 herë më të lartë sesa të tjerët në rrugët e frymëmarrjes së fëmijëve të vegjël.

Autorët e studimit theksuan se një studim në laborator kishte treguar se sa më shumë material gjenetik të kishte virusi, aq më ngjitës mund të bëhej.

“Si pasojë, fëmijët e vegjël potencialisht mund të jenë një faktor i rëndësishëm i përhapjes së SARS-CoV-2 në popullsi”, sipas shkencëtarëve.

“Sjelljet e zakonshme të fëmijëve të vegjël dhe hapësirat e mbyllura në shkolla dhe kopshte shtojnë pikëpyetjet për një përhapjeje të SARS-CoV-2 në këtë popullsi pasi masat shëndetësore të lehtësohen”, nënvizojnë ata.

Këto rezultate nuk i mbështesin autoritetet shëndetësore të cilët besojnë se fëmijët e vegjël nuk e transmetojnë shumë virusin, veçanërisht pasi është vërtetuar se ata kanë më pak të ngjarë të preken nga një formë e rëndë të sëmundjes.

Sipas një studimi në Korenë e Jugut, fëmijët 10-19 vjeç e transmetojnë virusin po aq sa të rriturit në një familje, por fëmijët më pak se nëntë vjeç e transmetojnë më pak.

- Reklamë nga Gjirafa -

Artikuj të ngjashëm

MOTISOT
Minutë pas minute

Republic of Kosovo
broken clouds
15.9 ° C
16.1 °
15.6 °
82 %
0.5kmh
75 %
Wed
18 °
Thu
19 °
Fri
24 °
Sat
23 °
Sun
25 °

LAJMET E FUNDIT

“Njerëzit e natës” janë më inteligjentë

Flini dhe zgjoheni vonë? Shkenca sapo zbuloi diçka të mrekullueshme për ju. Ka një cilësi të rrallë tek ‘njerëzit e natës’. Nëse ju zë gjumi...