spot_img

Gazetari turk dënohet me 318 vjet burg

spot_img

Një gazetar i shquar turk është dënuar me gati 300 vjet burg.

Hidayet Karaca drejtonte rrjetin e madh televiziv Samanyolu, i cili transmetonte mbulim kritik ndaj qeverisë së presidentit Rexhep Tajip Erdogan përpara burgosjes së paligjshme në dhjetor 2014, një veprim që u përshkrua nga Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve si i motivuar politikisht. Më 4 qershor 2022 gazetari u dënua me 297 vjet e nëntë muaj në përfundim të një gjyqi të nisur nga qeveria.

Sipas vendimit, të datës 22 nëntor 2022 dhe të lëshuar nga Gjyqësia e 3-të e Përmbarimit Penal të Stambollit, gazetari duhet të vuajë gjithsej 318 vjet e pesë muaj burg kur i shtohet dënimi i tij nga një tjetër rast në vitin 2015.

Karaca u mbajt në burg për një vit e gjysmë para se prokurori publik të ngrinte akuza kundër tij në një aktakuzë të ngritur më 22 korrik 2016. Gjykimi i tij përfundoi këtë vit me një dënim.

Çështja u nis pasi qeveria e Erdoganit pretendoi se grupi xhihadist turk Tahşiyeciler, i udhëhequr nga Mollah Muhammed (i njohur ndryshe si Mullah Muhammed el-Kesri; emri i vërtetë Mehmet Doğan), ishte njollosur në një serial televiziv të transmetuar nga Samanyolu TV dhe se Karaca ishte përgjegjës për të.

Mollah Muhammed dhe bashkëpunëtorët e tij u përballën me një goditje në vitin 2010 dhe u paditën me akuza kundër terrorizmit pasi policia arriti në përfundimin se grupi, i monitoruar që nga viti 2000 nga agjencitë e zbatimit të ligjit dhe inteligjencës, po bëhej gati të kryente sulme terroriste. Gjatë bastisjeve, policia zbuloi tre granata dore, një bombë tymuese, shtatë pistoletë, 18 pushkë gjuetie, pjesë elektronike për eksploziv, thika dhe një sasi të madhe municionesh në shtëpitë e të dyshuarve.

Megjithatë, kjo nuk i ka ndaluar gjykatat turke të dënojnë gazetarin me 300 vjet burg edhe pse çfarë ai tha ishin të vërteta sipas operacionit të policisë.

Një gazetar i shquar turk është dënuar me gati 300 vjet burg.

Hidayet Karaca drejtonte rrjetin e madh televiziv Samanyolu, i cili transmetonte mbulim kritik ndaj qeverisë së presidentit Rexhep Tajip Erdogan përpara burgosjes së paligjshme në dhjetor 2014, një veprim që u përshkrua nga Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve si i motivuar politikisht. Më 4 qershor 2022 gazetari u dënua me 297 vjet e nëntë muaj në përfundim të një gjyqi të nisur nga qeveria.

Sipas vendimit, të datës 22 nëntor 2022 dhe të lëshuar nga Gjyqësia e 3-të e Përmbarimit Penal të Stambollit, gazetari duhet të vuajë gjithsej 318 vjet e pesë muaj burg kur i shtohet dënimi i tij nga një tjetër rast në vitin 2015.

Karaca u mbajt në burg për një vit e gjysmë para se prokurori publik të ngrinte akuza kundër tij në një aktakuzë të ngritur më 22 korrik 2016. Gjykimi i tij përfundoi këtë vit me një dënim.

Çështja u nis pasi qeveria e Erdoganit pretendoi se grupi xhihadist turk Tahşiyeciler, i udhëhequr nga Mollah Muhammed (i njohur ndryshe si Mullah Muhammed el-Kesri; emri i vërtetë Mehmet Doğan), ishte njollosur në një serial televiziv të transmetuar nga Samanyolu TV dhe se Karaca ishte përgjegjës për të.

Mollah Muhammed dhe bashkëpunëtorët e tij u përballën me një goditje në vitin 2010 dhe u paditën me akuza kundër terrorizmit pasi policia arriti në përfundimin se grupi, i monitoruar që nga viti 2000 nga agjencitë e zbatimit të ligjit dhe inteligjencës, po bëhej gati të kryente sulme terroriste. Gjatë bastisjeve, policia zbuloi tre granata dore, një bombë tymuese, shtatë pistoletë, 18 pushkë gjuetie, pjesë elektronike për eksploziv, thika dhe një sasi të madhe municionesh në shtëpitë e të dyshuarve.

Megjithatë, kjo nuk i ka ndaluar gjykatat turke të dënojnë gazetarin me 300 vjet burg edhe pse çfarë ai tha ishin të vërteta sipas operacionit të policisë.

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

NGJARJE TË TJERA

spot_img
spot_img