KUJTESË/ Dita e Katastrofës: ç’ndodhi me palestinezët 73 vjet më parë

73 vjet më parë, më 15 maj 1948, filloi katastrofa më e madhe e popullit palestinez. Atë ditë, e quajtur Dita e Katastrofës (Nakba), filloi pastrimi etnik masiv i palestinezëve nga vendi i tyre nga forcat Sioniste.

Në ato ditë, 800,000 palestinezë nga gjithsej 1,400,000 u dëbuan nga territori i Palestinës, dhe hebrenjtë kolonë nga e gjithë bota u zhvendosën në shtëpitë e tyre, pasuritë dhe ndërtesat e biznesit.

Palestinezët u dëbuan në Bregun Perëndimor dhe Rripin e Gazës dhe një numër i madh i tyre u dëbuan në Liban, Jordan dhe Siri – në Golan.

Në vitin 1918, vetëm 8% e popullsisë së përgjithshme ishte në Palestinë, dhe sot 11.8 milion njerëz jetojnë në 27,000 kilometra katrorë në Palestinën historike, nga të cilat 51% janë hebrenj, por ata zotërojnë 85% të sipërfaqes së vendit. Rreth 70,000 palestinezë u vranë në rreth 70 krime masive kundër tyre.

Gjatë Nakba-s, Izraeli pushtoi 774 qytete dhe shkatërroi plotësisht 531.

Hebrenjtë do ta shënojnë vetë këtë ditë, por me një festë me rastin e Ditës së Pavarësisë së Izraelit.

Sionistët, të ndihmuar nga fuqitë perëndimore të cilët dëshironin të shlyenin vuajtjet e hebrenjve në Luftën e Dytë Botërore, iu dha e drejta ligjore për të pushtuar tokën palestineze dhe për të vrarë dhe shpërngulur banorët e saj, gjë që ata bëjnë edhe sot. /tesheshi.com/

73 vjet më parë, më 15 maj 1948, filloi katastrofa më e madhe e popullit palestinez. Atë ditë, e quajtur Dita e Katastrofës (Nakba), filloi pastrimi etnik masiv i palestinezëve nga vendi i tyre nga forcat Sioniste.

Në ato ditë, 800,000 palestinezë nga gjithsej 1,400,000 u dëbuan nga territori i Palestinës, dhe hebrenjtë kolonë nga e gjithë bota u zhvendosën në shtëpitë e tyre, pasuritë dhe ndërtesat e biznesit.

Palestinezët u dëbuan në Bregun Perëndimor dhe Rripin e Gazës dhe një numër i madh i tyre u dëbuan në Liban, Jordan dhe Siri – në Golan.

Në vitin 1918, vetëm 8% e popullsisë së përgjithshme ishte në Palestinë, dhe sot 11.8 milion njerëz jetojnë në 27,000 kilometra katrorë në Palestinën historike, nga të cilat 51% janë hebrenj, por ata zotërojnë 85% të sipërfaqes së vendit. Rreth 70,000 palestinezë u vranë në rreth 70 krime masive kundër tyre.

Gjatë Nakba-s, Izraeli pushtoi 774 qytete dhe shkatërroi plotësisht 531.

Hebrenjtë do ta shënojnë vetë këtë ditë, por me një festë me rastin e Ditës së Pavarësisë së Izraelit.

Sionistët, të ndihmuar nga fuqitë perëndimore të cilët dëshironin të shlyenin vuajtjet e hebrenjve në Luftën e Dytë Botërore, iu dha e drejta ligjore për të pushtuar tokën palestineze dhe për të vrarë dhe shpërngulur banorët e saj, gjë që ata bëjnë edhe sot. /tesheshi.com/

NGJARJE TË TJERA

- Reklamë nga Gjirafa -