spot_img

Kur të përdorni antibiotikë? Cilat janë efektet anësore? Çfarë është rezistenca ndaj antibiotikëve?

spot_img

Antibiotikët përdoren për të trajtuar ose parandaluar disa lloje të infeksioneve bakteriale. Antibiotikët veprojnë duke vrarë bakteret ose duke i parandaluar përhapjen e tyre, por nuk janë efektivë kundër të gjithave.

Shumë infeksione të lehta bakteriale mund të pastrohen vetë pa antibiotikë. Antibiotikët nuk janë efektivë kundër infeksioneve virale si ftohja dhe gripi. Antibiotikët nuk përdoren më në mënyrë rutinore për të trajtuar disa sëmundje. Këshillat e mjekëve duhet të ndiqen nëse nevojiten antibiotikë. Rezistenca ndaj antibiotikëve është një problem i madh. Përdorimi i antibiotikëve kur ata nuk janë të nevojshëm mund të bëjë që ata të mos jenë efektivë në të ardhmen kur ato janë realisht të nevojshme.

Kur Duhet Të Përdoren Antibiotikët?

Antibiotikët mund të përdoren për të trajtuar infeksionet bakteriale në situatat e mëposhtme:

Nëse mundësia e shërimit pa antibiotikë është e ulët.
Nëse ekziston mundësia e infektimit të të tjerëve.
Nëse koha e shërimit do të zgjasë më shumë pa recetë.
Nëse ekziston rreziku i komplikimeve më serioze.
Njerëzit me rrezik të lartë të infeksionit mund të marrin trajtim antibiotik, i njohur si profilaksë antibiotike, si një masë paraprake.

Si Të Përdorim Antibiotikët?

Antibiotikët duhet të merren siç thuhet në fletën e paketimit ose fletëpalosjen e informacionit për pacientin që shoqëron ilaçin ose siç udhëzohet nga mjeku ose farmacisti. Antibiotikët mund të marrin formën e:

Antibiotikët në formën e tabletave, kapsulave ose një lëngu të pijshëm: Këto mund të përdoren për të trajtuar shumicën e llojeve të infeksioneve të lehta deri në mesatare në trup.
Antibiotikët në formën e kremrave, locioneve, spërkatjeve dhe pikave: Këto përdoren shpesh për të trajtuar infeksionet e lëkurës, syve ose veshit.
Antibiotikët në injeksione: Këto mund të jepen si injeksione direkt në gjak ose muskuj dhe përdoren për infeksione më serioze.
Çfarë Duhet Bërë Nëse Harroni Të Merrni Dozën E Antibiotikut?

Nëse harroni të merrni dozën e antibiotikut, duhet të lexoni fletëpalosjen e informacionit të pacientit ose broshurën e dhënë me ilaçin për të mësuar se çfarë të bëni. Nëse personi ende nuk është i sigurt se çfarë të bëjë, duhet të konsultohet me mjekun e familjes.

Në shumicën e rasteve, doza e humbur mund të merret sapo të mbahet mend dhe kursi i antibiotikëve mund të vazhdojë të përdoret si normal. Nëse është shumë shpejt për dozën tjetër, anashkaloni dozën e humbur dhe vazhdoni orarin e rregullt të dozimit.

SHËNIM I RËNDËSISHËM: Nuk duhet të merret një dozë e dyfishtë e antibiotikëve për të kompensuar dozën e humbur.

Çfarë Ndodh Me Mbidozë?

Nëse një person merr aksidentalisht një dozë shtesë sesa rekomandohet, rreziku i efekteve anësore rritet. Nuk ka gjasa që një dozë shtesë e antibiotikut e marrë gabimisht të shkaktojë dëm serioz për personin, por mundësia për të përjetuar efekte anësore si dhimbje stomaku, diarre dhe të përziera do të rritet.

Nëse një person merr aksidentalisht më shumë se 1 dozë shtesë antibiotikësh, është i shqetësuar për këtë situatë ose përjeton efekte anësore serioze, ai duhet të kontaktojë një mjek ose të telefonojë një qendër thirrjesh urgjente sa më shpejt të jetë e mundur.

Cilat Janë Efektet Anësore Të Antibiotikëve?

Ashtu si me çdo mjekim, antibiotikët mund të shkaktojnë disa efekte anësore. Shumica e antibiotikëve nuk shkaktojnë probleme kur përdoren siç duhet, dhe efektet anësore serioze janë të rralla.

Efektet anësore të zakonshme të antibiotikëve përfshijnë:

Të vjella,
Të përziera,
Fryrje dhe dispepsi,
Diarre.
Reaksionet Alergjike Për Shkak Të Përdorimit Të Antibiotikëve

Disa njerëz mund të kenë një reaksion alergjik ndaj antibiotikëve, veçanërisht penicilinave dhe një lloji tjetër të antibiotikëve të quajtur cefalosporina. Shumë rrallë, kjo mund të çojë në një reaksion të rëndësishëm alergjik (anafilaksi), i cili është një urgjencë mjekësore.

Në rastet e mëposhtme, duhet të thirret një qendër emergjente ose duhet të konsultohet një shërbim urgjence:

Nëse keni një skuqje të lëkurës që kruhet, skuqet, fryhet, ka flluska ose luspa.
Nëse frymëmarrja është fishkëllimë.
Nëse ka shtrëngim në gjoks ose në fyt.
Nëse keni vështirësi në frymëmarrje ose në të folur.
Nëse goja, fytyra, buzët, gjuha ose fyti fillon të fryhet.
Nëse shfaqen simptoma të tilla, personi mund të jetë duke përjetuar një reaksion alergjik serioz dhe mund të ketë nevojë për trajtim urgjent në spital.

Si Duhet Të Përdorin Antibiotikët Gratë Shtatzëna Dhe Ato Që Ushqehen Me Gji?

Disa antibiotikë nuk janë të përshtatshëm për njerëzit me probleme të caktuara mjekësore ose gratë që janë shtatzëna ose që ushqehen me gji. Nëse një person është shtatzënë ose ushqen me gji, ata duhet të flasin me mjekun e tyre në mënyrë që ai ose ajo të mund të përshkruajë antibiotikun që është më i përshtatshëm për të. Një person duhet të përdorë vetëm antibiotikë të përshkruar për të dhe kurrë nuk duhet të marrë hua antibiotikë nga një mik ose anëtar i familjes. Disa antibiotikë nuk ndërveprojnë mirë me alkoolin dhe disa medikamente të tjera, të tilla si pilulat e kontrollit të lindjes. Fletëpalosja e informacionit që vjen me ilaçin duhet të lexohet me kujdes dhe personi duhet të diskutojë çdo shqetësim me farmacistin ose mjekun e tij.

Cilat Janë Llojet E Antibiotikëve?

Ekzistojnë qindra lloje të ndryshme të antibiotikëve, por shumica e tyre mund të klasifikohen në 6 grupe:

Penicilina (të tilla si penicilina, amoksicilina, ko-amoxiclav, flucloxacillin dhe fenoksimetilpenicilina): Zakonisht përdoren për të trajtuar një sërë infeksionesh, duke përfshirë infeksionet e lëkurës, infeksionet e gjoksit dhe infeksionet e traktit urinar.
Cefalosporinat (të tilla si cefaleksina): Përdoren për të trajtuar një shumëllojshmëri të gjerë infeksionesh, por disa janë gjithashtu efektive në trajtimin e infeksioneve më serioze si sepsa dhe meningjiti.
Aminoglikozidet (të tilla si gentamicina dhe tobramicina): Për shkak se ato mund të shkaktojnë efekte anësore serioze, duke përfshirë humbjen e dëgjimit dhe dëmtimin e veshkave, ato përdoren shpesh në spitale për të trajtuar sëmundje shumë të rënda si sepsa dhe zakonisht jepen me injeksion. Ato mund të jepen edhe si pika për disa infeksione të veshit ose të syve.
Tetraciklinat (të tilla si tetraciklina, doksiciklina dhe limeciklina): Ato mund të përdoren për të trajtuar një shumëllojshmëri të gjerë infeksionesh, por më së shpeshti përdoren për të trajtuar aknet dhe një gjendje të lëkurës të quajtur rosacea. Tetraciklinat mund ta bëjnë lëkurën të ndjeshme ndaj dritës së diellit, llambave intensive dhe burimeve artificiale të dritës, siç janë shtretërit për rrezitje. Gjatë marrjes së këtyre barnave duhet të shmanget ekspozimi i zgjatur ndaj dritës së fortë.
Makrolidet (të tilla si azitromicina, eritromicina dhe klaritromicina): Ato mund të jenë veçanërisht të dobishme për trajtimin e infeksioneve të mushkërive dhe gjoksit, ose si një alternativë për njerëzit që janë alergjikë ndaj penicilinës, ose për trajtimin e shtameve të baktereve rezistente ndaj penicilinës.
Fluoroquinolones (të tilla si ciprofloxacin dhe levofloxacin): Antibiotikë me spektër të gjerë të përdorur dikur për të trajtuar një shumëllojshmëri të gjerë infeksionesh, veçanërisht infeksionet e frymëmarrjes dhe të traktit urinar. Këta antibiotikë nuk përdoren më në mënyrë rutinore për shkak të rrezikut të efekteve anësore serioze.
Antibiotikë të tjerë përfshijnë; Ai përmban kloramfenikol (përdoret për infeksionet e syve dhe veshëve), acid fusidik (përdoret për infeksionet e lëkurës dhe syve), nitrofurantoin dhe trimetoprim (përdoret për infeksionet e traktit urinar).

Shënime Të Rëndësishme Rreth Antibiotikëve Fluorokinone

Fluorokinolonet mund të shkaktojnë dhimbje dhe dhimbje të forta. Në raste shumë të rralla, antibiotikët fluorokinolone; Ato mund të shkaktojnë efekte anësore paaftësuese, afatgjata ose të përhershme që prekin nyjet, muskujt dhe sistemin nervor. Antibiotikët fluoroquinolone mund të shkaktojnë efekte anësore serioze tek njerëzit që janë në rrezik për probleme të valvulave të zemrës. Njerëzit me simptomat e mëposhtme duhet të ndalojnë menjëherë marrjen e terapisë me fluorokinolone dhe ta diskutojnë këtë me mjekun e tyre:

Nëse keni dhimbje tendinash, muskujsh ose kyçesh, zakonisht të dukshme në gju, bërryl ose shpatull.
Nëse ka ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje ose ndjesi të gjilpërave që ngjiten në trup.
Ënjtje dhe edemë në kyçet, këmbët dhe këmbët.
Rrahje të reja të zemrës (rrahje zemre që befas bëhen më të theksuara).
Frymëmarrje e papritur.
Në Cilat Situata Përdoren Antibiotikët?

Antibiotikët përdoren për të trajtuar ose parandaluar disa lloje të infeksioneve bakteriale. Ato nuk janë efektive kundër infeksioneve virale si ftohja apo gripi. Antibiotikët duhet të përshkruhen vetëm për të trajtuar problemet e duhura shëndetësore. Këto probleme mund të përfshijnë:

Të tilla si puçrrat, të cilat nuk janë serioze, por nuk ka gjasa të largohen pa antibiotikë.
Sëmundjet që nuk janë serioze, por që mund të përhapen te njerëzit e tjerë nëse nuk trajtohen menjëherë. Për shembull, infeksioni i lëkurës impetigo ose infeksioni seksualisht i transmetueshëm klamidia.
Aty ku provat sugjerojnë se antibiotikët mund të përshpejtojnë ndjeshëm shërimin. Për shembull, infeksioni i veshkave.
Në rastet me rrezik për komplikacione më të rënda si celuliti apo pneumonia.
Antibiotikët gjithashtu mund të rekomandohen për njerëzit që janë më të prekshëm ndaj efekteve të dëmshme të infeksionit. Ky grup mund të përfshijë:

Personat mbi 75 vjeç.
Foshnjat që janë më pak se 72 orë, kanë një infeksion bakterial ose janë në rrezik më të lartë se mesatarja për të zhvilluar një infeksion.
Personat me dështim të zemrës.
Personat që duhet të marrin insulinë për diabetin.
Njerëzit me një sistem imunitar të dobësuar për shkak të një problemi shëndetësor themelor siç është HIV ose si një efekt anësor i disa trajtimeve si kimioterapia.
Përdorimi i Antibiotikëve për Parandalimin e Infeksionit (Antibiotikët si Trajtim Parandalues)

Antibiotikët gjithashtu mund të jepen ndonjëherë për të parandaluar një infeksion në vend që ta trajtojnë atë. Kjo quhet profilaksë me antibiotikë. Kushtet për të cilat antibiotikët jepen si trajtim parandalues përfshijnë:

Para disa operacioneve,
Pas një pickimi ose plage që mund të infektohet,
Nëse personi ka një problem shëndetësor, kjo do të thotë se ai është në rrezik më të lartë të infeksionit, për shembull nëse personit i është hequr shpretka ose po i nënshtrohet trajtimit me kimioterapi.
Para Cilat Operacione Aplikohet Profilaksia Me Antibiotikë?

Nëse personi do t’i nënshtrohet një operacioni që mbart një rrezik të lartë infeksioni, rekomandohet përdorimi i antibiotikëve. Për shembull, antibiotikët mund t’u përshkruhen njerëzve që do të kenë operacionet e mëposhtme:

Disa lloje të operacionit në sy. Si operacioni i kataraktit ose operacioni i glaukomës.
Operacionet e zëvendësimit të kyçeve.
Operacione për zmadhimin e gjirit.
Operacionet me stimulues kardiak.
Operacione për heqjen e fshikëzës së tëmthit.
Operacione për heqjen e apendicitit.
Kirurgu do të kërkojë nëse personi që i nënshtrohet operacionit ka nevojë për antibiotikë dhe kjo dozë antibiotiku do t’ju administrohet në spital përpara operacionit tuaj.

Përdorimi I Antibiotikëve Për Pickimet Ose Plagët

Antibiotikët mund të rekomandohen për një plagë që ka të ngjarë të infektohet. Kjo mund të jetë, për shembull, një pickim kafshe ose njeriu, ose një plagë që ka rënë në kontakt me dheun ose feces.

Përdorimi I Antibiotikëve Në Kushte Mjekësore

Disa njerëz janë veçanërisht të prekshëm ndaj infeksioneve, duke i bërë antibiotikët të nevojshëm për ta. Për shembull:

Njerëzit të cilëve u është hequr shpretka.
Ata që i nënshtrohen kimioterapisë për kancer.
Personat me anemi drapërocitare.
Në disa raste; Antibiotikët gjithashtu mund të përshkruhen për njerëzit me një infeksion që përsëritet, është i rrezikshëm ose shkakton një rrezik të shtuar të komplikimeve. Për shembull:

Celuliti.
Infeksionet e traktit urinar.
Herpes gjenital.
Ethet reumatizmale.
Si Ndërveprojnë Antibiotikët Me Substanca Të Tjera?

Antibiotikët ndonjëherë mund të ndërveprojnë me medikamente ose substanca të tjera. Kjo do të thotë se ato mund të kenë një efekt të ndryshëm nga sa pritej. Një mjek ose farmacist duhet të konsultohet për të kontrolluar nëse barnat e tjera janë të sigurta për t’u marrë me antibiotikë.

Disa antibiotikë duhet të merren me ushqim, ndërsa të tjerët duhet të merren me stomakun bosh. Rekomandohet gjithmonë të lexoni fletëudhëzuesin që vjen me ilaçin.

A Mund Të Pini Alkool Gjatë Marrjes Së Antibiotikëve?

Është e nevojshme të shmangni pirjen e alkoolit gjatë marrjes së medikamenteve ose kur ndiheni keq. Megjithatë, disa antibiotikë mund të kenë efekte anësore si nauze ose marramendje, dhe këto efekte mund të jenë më të këqija kur konsumohet alkool. Është e nevojshme të konsultoheni me mjekun ose farmacistin për t’u siguruar nëse duhet konsumuar alkool gjatë marrjes së antibiotikëve.

Përdorimi I Alkoolit Me Metronidazole dhe Tinidazole

Është mirë që të shmangni plotësisht alkoolin gjatë përdorimit të këtyre llojeve të antibiotikëve:

Metronidazole: Një antibiotik që përdoret ndonjëherë për infeksione dentare ose vaginale, infeksione të lëkurës, ulçera të infektuara në këmbë dhe plagë presioni.
Tinidazole: Një antibiotik që përdoret ndonjëherë për të trajtuar shumë infeksione të ngjashme me metronidazolin dhe gjithashtu për të ndihmuar në pastrimin e baktereve të quajtura Helicobacter pylori (H. pylori) nga zorrët. Alkooli duhet të shmanget për 48 orë pasi të keni ndërprerë marrjen e metronidazolit dhe për 72 orë pasi keni ndërprerë marrjen e tinidazolit.
Pirja e alkoolit së bashku me metronidazol ose tinidazol mund të shkaktojë shumë efekte anësore, të tilla si:

Të përziera ose të vjella.
Dhimbje stomaku.
Nxehtësia.
Rrahje të shpejta ose të çrregullta të zemrës.
Dhimbje koke.
Marramendje.
Ndjenja e përgjumjes.
Përdorimi i alkoolit me antibiotikë të tjerë
Është më mirë të shmangni pirjen e alkoolit nëse përdoren antibiotikët e mëposhtëm:

Linezolid: Ky medikament mund të ndikohet nga pijet alkoolike të padistiluara, të fermentuara si vera dhe birra.
Doksiciklina: Alkooli mund të ndikojë në këtë medikament dhe efektiviteti i ilaçit gjithashtu mund të ulet te njerëzit që pinë shumë.
Përdorimi I Alkoolit Me Pilula Kontraceptive

Disa antibiotikë, si rifampicina dhe rifabutina, mund të zvogëlojnë efektivitetin e pilulës së kontrollit të lindjes.

Nëse një personi i është përshkruar rifampicina ose rifabutin, ai mund të ketë nevojë të përdorë metoda shtesë të kontrollit të lindjes, siç janë prezervativët, gjatë marrjes së antibiotikut.

Gjithashtu nuk kombinohet mirë me disa antibiotikë, disa medikamente dhe suplemente bimore. Në një rast të tillë, personit mund t’i përshkruhet një antibiotik tjetër ose t’i thuhet të ndalojë marrjen e disa ilaçeve ose suplementeve bimore.

Fletëpalosja që vjen me ilaçin duhet lexuar gjithmonë dhe nëse përdoret ndonjë ilaç ose produkt bimor, ky informacion duhet të ndahet me mjekun.

Çfarë Është Rezistenca Ndaj Antibiotikëve?

Antibiotikët nuk përdoren më në mënyrë rutinore për të trajtuar infeksionet. Arsyet për këtë janë:

Shumë infeksione shkaktohen nga viruset. Për këtë arsye, antibiotikët nuk janë efektivë ndaj këtyre infeksioneve.
Antibiotikët në përgjithësi nuk kanë gjasa të përshpejtojnë procesin e shërimit dhe mund të shkaktojnë efekte anësore.
Sa më shumë antibiotikë të përdoren për të trajtuar sëmundje të vogla, aq më e madhe është mundësia që antibiotikët të bëhen joefektiv për trajtimin e kushteve më serioze.
Organizatat shëndetësore në mbarë botën po përpiqen të reduktojnë përdorimin e antibiotikëve, veçanërisht për problemet shëndetësore jo serioze.

Në Cilat Raste Është E Panevojshme Marrja E Antibiotikëve?

Antibiotikët nuk përdoren më në mënyrë rutinore për të trajtuar kushtet e mëposhtme:

Infeksionet e gjoksit.
Infeksionet e veshit tek fëmijët.
Dhimbje të fytit.
Rezistenca Ndaj Antibiotikëve Dhe Superbakteret

Përdorimi i tepërt i antibiotikëve vitet e fundit ka treguar se ato janë bërë më pak efektive dhe kjo ka sjellë shfaqjen e “superbaktereve”. Ky është një problem i madh.

Më poshtë janë llojet e baktereve që kanë zhvilluar rezistencë ndaj shumë antibiotikëve të ndryshëm:

MRSA (Staphylococcus aureus rezistent ndaj meticilinës).
Clostridium difficile (C. diff).
Bakteret që shkaktojnë tuberkuloz rezistent ndaj shumë barnave.
Këto lloj infeksionesh mund të jenë serioze dhe të vështira për t’u trajtuar. Ata janë gjithashtu një shkak në rritje i paaftësisë dhe vdekjes në mbarë botën. Shqetësimi më i madh në këtë drejtim është shfaqja e llojeve të reja të baktereve që nuk mund të trajtohen me antibiotikë ekzistues./medicabil/

Antibiotikët përdoren për të trajtuar ose parandaluar disa lloje të infeksioneve bakteriale. Antibiotikët veprojnë duke vrarë bakteret ose duke i parandaluar përhapjen e tyre, por nuk janë efektivë kundër të gjithave.

Shumë infeksione të lehta bakteriale mund të pastrohen vetë pa antibiotikë. Antibiotikët nuk janë efektivë kundër infeksioneve virale si ftohja dhe gripi. Antibiotikët nuk përdoren më në mënyrë rutinore për të trajtuar disa sëmundje. Këshillat e mjekëve duhet të ndiqen nëse nevojiten antibiotikë. Rezistenca ndaj antibiotikëve është një problem i madh. Përdorimi i antibiotikëve kur ata nuk janë të nevojshëm mund të bëjë që ata të mos jenë efektivë në të ardhmen kur ato janë realisht të nevojshme.

Kur Duhet Të Përdoren Antibiotikët?

Antibiotikët mund të përdoren për të trajtuar infeksionet bakteriale në situatat e mëposhtme:

Nëse mundësia e shërimit pa antibiotikë është e ulët.
Nëse ekziston mundësia e infektimit të të tjerëve.
Nëse koha e shërimit do të zgjasë më shumë pa recetë.
Nëse ekziston rreziku i komplikimeve më serioze.
Njerëzit me rrezik të lartë të infeksionit mund të marrin trajtim antibiotik, i njohur si profilaksë antibiotike, si një masë paraprake.

Si Të Përdorim Antibiotikët?

Antibiotikët duhet të merren siç thuhet në fletën e paketimit ose fletëpalosjen e informacionit për pacientin që shoqëron ilaçin ose siç udhëzohet nga mjeku ose farmacisti. Antibiotikët mund të marrin formën e:

Antibiotikët në formën e tabletave, kapsulave ose një lëngu të pijshëm: Këto mund të përdoren për të trajtuar shumicën e llojeve të infeksioneve të lehta deri në mesatare në trup.
Antibiotikët në formën e kremrave, locioneve, spërkatjeve dhe pikave: Këto përdoren shpesh për të trajtuar infeksionet e lëkurës, syve ose veshit.
Antibiotikët në injeksione: Këto mund të jepen si injeksione direkt në gjak ose muskuj dhe përdoren për infeksione më serioze.
Çfarë Duhet Bërë Nëse Harroni Të Merrni Dozën E Antibiotikut?

Nëse harroni të merrni dozën e antibiotikut, duhet të lexoni fletëpalosjen e informacionit të pacientit ose broshurën e dhënë me ilaçin për të mësuar se çfarë të bëni. Nëse personi ende nuk është i sigurt se çfarë të bëjë, duhet të konsultohet me mjekun e familjes.

Në shumicën e rasteve, doza e humbur mund të merret sapo të mbahet mend dhe kursi i antibiotikëve mund të vazhdojë të përdoret si normal. Nëse është shumë shpejt për dozën tjetër, anashkaloni dozën e humbur dhe vazhdoni orarin e rregullt të dozimit.

SHËNIM I RËNDËSISHËM: Nuk duhet të merret një dozë e dyfishtë e antibiotikëve për të kompensuar dozën e humbur.

Çfarë Ndodh Me Mbidozë?

Nëse një person merr aksidentalisht një dozë shtesë sesa rekomandohet, rreziku i efekteve anësore rritet. Nuk ka gjasa që një dozë shtesë e antibiotikut e marrë gabimisht të shkaktojë dëm serioz për personin, por mundësia për të përjetuar efekte anësore si dhimbje stomaku, diarre dhe të përziera do të rritet.

Nëse një person merr aksidentalisht më shumë se 1 dozë shtesë antibiotikësh, është i shqetësuar për këtë situatë ose përjeton efekte anësore serioze, ai duhet të kontaktojë një mjek ose të telefonojë një qendër thirrjesh urgjente sa më shpejt të jetë e mundur.

Cilat Janë Efektet Anësore Të Antibiotikëve?

Ashtu si me çdo mjekim, antibiotikët mund të shkaktojnë disa efekte anësore. Shumica e antibiotikëve nuk shkaktojnë probleme kur përdoren siç duhet, dhe efektet anësore serioze janë të rralla.

Efektet anësore të zakonshme të antibiotikëve përfshijnë:

Të vjella,
Të përziera,
Fryrje dhe dispepsi,
Diarre.
Reaksionet Alergjike Për Shkak Të Përdorimit Të Antibiotikëve

Disa njerëz mund të kenë një reaksion alergjik ndaj antibiotikëve, veçanërisht penicilinave dhe një lloji tjetër të antibiotikëve të quajtur cefalosporina. Shumë rrallë, kjo mund të çojë në një reaksion të rëndësishëm alergjik (anafilaksi), i cili është një urgjencë mjekësore.

Në rastet e mëposhtme, duhet të thirret një qendër emergjente ose duhet të konsultohet një shërbim urgjence:

Nëse keni një skuqje të lëkurës që kruhet, skuqet, fryhet, ka flluska ose luspa.
Nëse frymëmarrja është fishkëllimë.
Nëse ka shtrëngim në gjoks ose në fyt.
Nëse keni vështirësi në frymëmarrje ose në të folur.
Nëse goja, fytyra, buzët, gjuha ose fyti fillon të fryhet.
Nëse shfaqen simptoma të tilla, personi mund të jetë duke përjetuar një reaksion alergjik serioz dhe mund të ketë nevojë për trajtim urgjent në spital.

Si Duhet Të Përdorin Antibiotikët Gratë Shtatzëna Dhe Ato Që Ushqehen Me Gji?

Disa antibiotikë nuk janë të përshtatshëm për njerëzit me probleme të caktuara mjekësore ose gratë që janë shtatzëna ose që ushqehen me gji. Nëse një person është shtatzënë ose ushqen me gji, ata duhet të flasin me mjekun e tyre në mënyrë që ai ose ajo të mund të përshkruajë antibiotikun që është më i përshtatshëm për të. Një person duhet të përdorë vetëm antibiotikë të përshkruar për të dhe kurrë nuk duhet të marrë hua antibiotikë nga një mik ose anëtar i familjes. Disa antibiotikë nuk ndërveprojnë mirë me alkoolin dhe disa medikamente të tjera, të tilla si pilulat e kontrollit të lindjes. Fletëpalosja e informacionit që vjen me ilaçin duhet të lexohet me kujdes dhe personi duhet të diskutojë çdo shqetësim me farmacistin ose mjekun e tij.

Cilat Janë Llojet E Antibiotikëve?

Ekzistojnë qindra lloje të ndryshme të antibiotikëve, por shumica e tyre mund të klasifikohen në 6 grupe:

Penicilina (të tilla si penicilina, amoksicilina, ko-amoxiclav, flucloxacillin dhe fenoksimetilpenicilina): Zakonisht përdoren për të trajtuar një sërë infeksionesh, duke përfshirë infeksionet e lëkurës, infeksionet e gjoksit dhe infeksionet e traktit urinar.
Cefalosporinat (të tilla si cefaleksina): Përdoren për të trajtuar një shumëllojshmëri të gjerë infeksionesh, por disa janë gjithashtu efektive në trajtimin e infeksioneve më serioze si sepsa dhe meningjiti.
Aminoglikozidet (të tilla si gentamicina dhe tobramicina): Për shkak se ato mund të shkaktojnë efekte anësore serioze, duke përfshirë humbjen e dëgjimit dhe dëmtimin e veshkave, ato përdoren shpesh në spitale për të trajtuar sëmundje shumë të rënda si sepsa dhe zakonisht jepen me injeksion. Ato mund të jepen edhe si pika për disa infeksione të veshit ose të syve.
Tetraciklinat (të tilla si tetraciklina, doksiciklina dhe limeciklina): Ato mund të përdoren për të trajtuar një shumëllojshmëri të gjerë infeksionesh, por më së shpeshti përdoren për të trajtuar aknet dhe një gjendje të lëkurës të quajtur rosacea. Tetraciklinat mund ta bëjnë lëkurën të ndjeshme ndaj dritës së diellit, llambave intensive dhe burimeve artificiale të dritës, siç janë shtretërit për rrezitje. Gjatë marrjes së këtyre barnave duhet të shmanget ekspozimi i zgjatur ndaj dritës së fortë.
Makrolidet (të tilla si azitromicina, eritromicina dhe klaritromicina): Ato mund të jenë veçanërisht të dobishme për trajtimin e infeksioneve të mushkërive dhe gjoksit, ose si një alternativë për njerëzit që janë alergjikë ndaj penicilinës, ose për trajtimin e shtameve të baktereve rezistente ndaj penicilinës.
Fluoroquinolones (të tilla si ciprofloxacin dhe levofloxacin): Antibiotikë me spektër të gjerë të përdorur dikur për të trajtuar një shumëllojshmëri të gjerë infeksionesh, veçanërisht infeksionet e frymëmarrjes dhe të traktit urinar. Këta antibiotikë nuk përdoren më në mënyrë rutinore për shkak të rrezikut të efekteve anësore serioze.
Antibiotikë të tjerë përfshijnë; Ai përmban kloramfenikol (përdoret për infeksionet e syve dhe veshëve), acid fusidik (përdoret për infeksionet e lëkurës dhe syve), nitrofurantoin dhe trimetoprim (përdoret për infeksionet e traktit urinar).

Shënime Të Rëndësishme Rreth Antibiotikëve Fluorokinone

Fluorokinolonet mund të shkaktojnë dhimbje dhe dhimbje të forta. Në raste shumë të rralla, antibiotikët fluorokinolone; Ato mund të shkaktojnë efekte anësore paaftësuese, afatgjata ose të përhershme që prekin nyjet, muskujt dhe sistemin nervor. Antibiotikët fluoroquinolone mund të shkaktojnë efekte anësore serioze tek njerëzit që janë në rrezik për probleme të valvulave të zemrës. Njerëzit me simptomat e mëposhtme duhet të ndalojnë menjëherë marrjen e terapisë me fluorokinolone dhe ta diskutojnë këtë me mjekun e tyre:

Nëse keni dhimbje tendinash, muskujsh ose kyçesh, zakonisht të dukshme në gju, bërryl ose shpatull.
Nëse ka ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje ose ndjesi të gjilpërave që ngjiten në trup.
Ënjtje dhe edemë në kyçet, këmbët dhe këmbët.
Rrahje të reja të zemrës (rrahje zemre që befas bëhen më të theksuara).
Frymëmarrje e papritur.
Në Cilat Situata Përdoren Antibiotikët?

Antibiotikët përdoren për të trajtuar ose parandaluar disa lloje të infeksioneve bakteriale. Ato nuk janë efektive kundër infeksioneve virale si ftohja apo gripi. Antibiotikët duhet të përshkruhen vetëm për të trajtuar problemet e duhura shëndetësore. Këto probleme mund të përfshijnë:

Të tilla si puçrrat, të cilat nuk janë serioze, por nuk ka gjasa të largohen pa antibiotikë.
Sëmundjet që nuk janë serioze, por që mund të përhapen te njerëzit e tjerë nëse nuk trajtohen menjëherë. Për shembull, infeksioni i lëkurës impetigo ose infeksioni seksualisht i transmetueshëm klamidia.
Aty ku provat sugjerojnë se antibiotikët mund të përshpejtojnë ndjeshëm shërimin. Për shembull, infeksioni i veshkave.
Në rastet me rrezik për komplikacione më të rënda si celuliti apo pneumonia.
Antibiotikët gjithashtu mund të rekomandohen për njerëzit që janë më të prekshëm ndaj efekteve të dëmshme të infeksionit. Ky grup mund të përfshijë:

Personat mbi 75 vjeç.
Foshnjat që janë më pak se 72 orë, kanë një infeksion bakterial ose janë në rrezik më të lartë se mesatarja për të zhvilluar një infeksion.
Personat me dështim të zemrës.
Personat që duhet të marrin insulinë për diabetin.
Njerëzit me një sistem imunitar të dobësuar për shkak të një problemi shëndetësor themelor siç është HIV ose si një efekt anësor i disa trajtimeve si kimioterapia.
Përdorimi i Antibiotikëve për Parandalimin e Infeksionit (Antibiotikët si Trajtim Parandalues)

Antibiotikët gjithashtu mund të jepen ndonjëherë për të parandaluar një infeksion në vend që ta trajtojnë atë. Kjo quhet profilaksë me antibiotikë. Kushtet për të cilat antibiotikët jepen si trajtim parandalues përfshijnë:

Para disa operacioneve,
Pas një pickimi ose plage që mund të infektohet,
Nëse personi ka një problem shëndetësor, kjo do të thotë se ai është në rrezik më të lartë të infeksionit, për shembull nëse personit i është hequr shpretka ose po i nënshtrohet trajtimit me kimioterapi.
Para Cilat Operacione Aplikohet Profilaksia Me Antibiotikë?

Nëse personi do t’i nënshtrohet një operacioni që mbart një rrezik të lartë infeksioni, rekomandohet përdorimi i antibiotikëve. Për shembull, antibiotikët mund t’u përshkruhen njerëzve që do të kenë operacionet e mëposhtme:

Disa lloje të operacionit në sy. Si operacioni i kataraktit ose operacioni i glaukomës.
Operacionet e zëvendësimit të kyçeve.
Operacione për zmadhimin e gjirit.
Operacionet me stimulues kardiak.
Operacione për heqjen e fshikëzës së tëmthit.
Operacione për heqjen e apendicitit.
Kirurgu do të kërkojë nëse personi që i nënshtrohet operacionit ka nevojë për antibiotikë dhe kjo dozë antibiotiku do t’ju administrohet në spital përpara operacionit tuaj.

Përdorimi I Antibiotikëve Për Pickimet Ose Plagët

Antibiotikët mund të rekomandohen për një plagë që ka të ngjarë të infektohet. Kjo mund të jetë, për shembull, një pickim kafshe ose njeriu, ose një plagë që ka rënë në kontakt me dheun ose feces.

Përdorimi I Antibiotikëve Në Kushte Mjekësore

Disa njerëz janë veçanërisht të prekshëm ndaj infeksioneve, duke i bërë antibiotikët të nevojshëm për ta. Për shembull:

Njerëzit të cilëve u është hequr shpretka.
Ata që i nënshtrohen kimioterapisë për kancer.
Personat me anemi drapërocitare.
Në disa raste; Antibiotikët gjithashtu mund të përshkruhen për njerëzit me një infeksion që përsëritet, është i rrezikshëm ose shkakton një rrezik të shtuar të komplikimeve. Për shembull:

Celuliti.
Infeksionet e traktit urinar.
Herpes gjenital.
Ethet reumatizmale.
Si Ndërveprojnë Antibiotikët Me Substanca Të Tjera?

Antibiotikët ndonjëherë mund të ndërveprojnë me medikamente ose substanca të tjera. Kjo do të thotë se ato mund të kenë një efekt të ndryshëm nga sa pritej. Një mjek ose farmacist duhet të konsultohet për të kontrolluar nëse barnat e tjera janë të sigurta për t’u marrë me antibiotikë.

Disa antibiotikë duhet të merren me ushqim, ndërsa të tjerët duhet të merren me stomakun bosh. Rekomandohet gjithmonë të lexoni fletëudhëzuesin që vjen me ilaçin.

A Mund Të Pini Alkool Gjatë Marrjes Së Antibiotikëve?

Është e nevojshme të shmangni pirjen e alkoolit gjatë marrjes së medikamenteve ose kur ndiheni keq. Megjithatë, disa antibiotikë mund të kenë efekte anësore si nauze ose marramendje, dhe këto efekte mund të jenë më të këqija kur konsumohet alkool. Është e nevojshme të konsultoheni me mjekun ose farmacistin për t’u siguruar nëse duhet konsumuar alkool gjatë marrjes së antibiotikëve.

Përdorimi I Alkoolit Me Metronidazole dhe Tinidazole

Është mirë që të shmangni plotësisht alkoolin gjatë përdorimit të këtyre llojeve të antibiotikëve:

Metronidazole: Një antibiotik që përdoret ndonjëherë për infeksione dentare ose vaginale, infeksione të lëkurës, ulçera të infektuara në këmbë dhe plagë presioni.
Tinidazole: Një antibiotik që përdoret ndonjëherë për të trajtuar shumë infeksione të ngjashme me metronidazolin dhe gjithashtu për të ndihmuar në pastrimin e baktereve të quajtura Helicobacter pylori (H. pylori) nga zorrët. Alkooli duhet të shmanget për 48 orë pasi të keni ndërprerë marrjen e metronidazolit dhe për 72 orë pasi keni ndërprerë marrjen e tinidazolit.
Pirja e alkoolit së bashku me metronidazol ose tinidazol mund të shkaktojë shumë efekte anësore, të tilla si:

Të përziera ose të vjella.
Dhimbje stomaku.
Nxehtësia.
Rrahje të shpejta ose të çrregullta të zemrës.
Dhimbje koke.
Marramendje.
Ndjenja e përgjumjes.
Përdorimi i alkoolit me antibiotikë të tjerë
Është më mirë të shmangni pirjen e alkoolit nëse përdoren antibiotikët e mëposhtëm:

Linezolid: Ky medikament mund të ndikohet nga pijet alkoolike të padistiluara, të fermentuara si vera dhe birra.
Doksiciklina: Alkooli mund të ndikojë në këtë medikament dhe efektiviteti i ilaçit gjithashtu mund të ulet te njerëzit që pinë shumë.
Përdorimi I Alkoolit Me Pilula Kontraceptive

Disa antibiotikë, si rifampicina dhe rifabutina, mund të zvogëlojnë efektivitetin e pilulës së kontrollit të lindjes.

Nëse një personi i është përshkruar rifampicina ose rifabutin, ai mund të ketë nevojë të përdorë metoda shtesë të kontrollit të lindjes, siç janë prezervativët, gjatë marrjes së antibiotikut.

Gjithashtu nuk kombinohet mirë me disa antibiotikë, disa medikamente dhe suplemente bimore. Në një rast të tillë, personit mund t’i përshkruhet një antibiotik tjetër ose t’i thuhet të ndalojë marrjen e disa ilaçeve ose suplementeve bimore.

Fletëpalosja që vjen me ilaçin duhet lexuar gjithmonë dhe nëse përdoret ndonjë ilaç ose produkt bimor, ky informacion duhet të ndahet me mjekun.

Çfarë Është Rezistenca Ndaj Antibiotikëve?

Antibiotikët nuk përdoren më në mënyrë rutinore për të trajtuar infeksionet. Arsyet për këtë janë:

Shumë infeksione shkaktohen nga viruset. Për këtë arsye, antibiotikët nuk janë efektivë ndaj këtyre infeksioneve.
Antibiotikët në përgjithësi nuk kanë gjasa të përshpejtojnë procesin e shërimit dhe mund të shkaktojnë efekte anësore.
Sa më shumë antibiotikë të përdoren për të trajtuar sëmundje të vogla, aq më e madhe është mundësia që antibiotikët të bëhen joefektiv për trajtimin e kushteve më serioze.
Organizatat shëndetësore në mbarë botën po përpiqen të reduktojnë përdorimin e antibiotikëve, veçanërisht për problemet shëndetësore jo serioze.

Në Cilat Raste Është E Panevojshme Marrja E Antibiotikëve?

Antibiotikët nuk përdoren më në mënyrë rutinore për të trajtuar kushtet e mëposhtme:

Infeksionet e gjoksit.
Infeksionet e veshit tek fëmijët.
Dhimbje të fytit.
Rezistenca Ndaj Antibiotikëve Dhe Superbakteret

Përdorimi i tepërt i antibiotikëve vitet e fundit ka treguar se ato janë bërë më pak efektive dhe kjo ka sjellë shfaqjen e “superbaktereve”. Ky është një problem i madh.

Më poshtë janë llojet e baktereve që kanë zhvilluar rezistencë ndaj shumë antibiotikëve të ndryshëm:

MRSA (Staphylococcus aureus rezistent ndaj meticilinës).
Clostridium difficile (C. diff).
Bakteret që shkaktojnë tuberkuloz rezistent ndaj shumë barnave.
Këto lloj infeksionesh mund të jenë serioze dhe të vështira për t’u trajtuar. Ata janë gjithashtu një shkak në rritje i paaftësisë dhe vdekjes në mbarë botën. Shqetësimi më i madh në këtë drejtim është shfaqja e llojeve të reja të baktereve që nuk mund të trajtohen me antibiotikë ekzistues./medicabil/

spot_img
spot_img
spot_img

NGJARJE TË TJERA

spot_img
spot_img