spot_img

NASA zbulon detaje të reja në lidhje me ekzistencën e alienëve!

spot_img

Shkencëtarët kanë thyer heshtjen në lidhje me një raport të fundit se një teleskop i NASA-s ka gjetur shenja të jetës së alienëve.

Shtatorin e kaluar, interesi u shtua rreth një planeti të quajtur K2-18b, një botë rreth 125 vite dritë nga Toka. Vëzhgimet erdhën falë teleskopit hapësinor Hubble të NASA-s, i cili ka nxitur studime të mëtejshme rreth hapësirës siç e njohim ne.

Nikku Madhusudhan, një astronom në Universitetin e Kembrixhit dhe autori kryesor i studimit të shtatorit të vitit 2023, tha:

Gjetjet tona nënvizojnë rëndësinë e shqyrtimit të mjediseve të ndryshme të banueshme në kërkimin e jetës diku tjetër. Tradicionalisht, kërkimi i jetës në ekzoplanetë është fokusuar kryesisht në planetë më të vegjël shkëmborë, por botët më të mëdha të Hycean janë dukshëm më të favorshme për vëzhgimet atmosferike.

Anëtari i ekipit Savvas Constantinou i Universitetit të Kembrixhit shtoi:

Këto rezultate janë produkt i vetëm dy vëzhgimeve të K2-18 b, me shumë të tjera në rrugë. Kjo do të thotë se puna jonë këtu është vetëm një demonstrim i hershëm i asaj që Webb mund të vëzhgojë në ekzoplanetët e zonës së banueshme.

Që kur lajmet dolën në dritë, spekulimet dhe emocionet janë rritur mbi atë që mund të jetë shenjë e jetës në një planet tjetër. Megjithatë, shkencëtarët paralajmëruan në atë kohë se zbulimi nuk ishte ‘i fortë’. Ata gjithashtu mendojnë se do të duhej punë e mëtejshme për të konfirmuar atë që po ndodhte në planet.

Studiuesit tani po paralajmërojnë se sinjali nuk është aq i qartë sa mund të ishte dukur fillimisht me studimin. Sinjali mbivendoset me metanet, studiuesit që besojnë se në këtë fazë nuk është e mundur të dallohen të dyja. Gjetjet e fundit u bënë duke përdorur modele kompjuterike që simulonin fizikën dhe kiminë si të molekulës ashtu edhe të atmosferës së mundshme që do të gjendej në planetin e ri.

Dhe ato modele arritën në përfundimin se nuk kishte asnjë mënyrë që gjetja të tregonte praninë e sulfurit dimetil. Gjetjet nuk përjashtojnë saktësisht se shenjat e jetës janë atje, me gjetjet e fundit që zbulojnë se nuk kemi gjetur asgjë ende. Në muajt dhe vitet në vijim, shkencëtarët do të vazhdojnë të ekzaminojnë planetin me metoda të tjera.

 

Shkencëtarët kanë thyer heshtjen në lidhje me një raport të fundit se një teleskop i NASA-s ka gjetur shenja të jetës së alienëve.

Shtatorin e kaluar, interesi u shtua rreth një planeti të quajtur K2-18b, një botë rreth 125 vite dritë nga Toka. Vëzhgimet erdhën falë teleskopit hapësinor Hubble të NASA-s, i cili ka nxitur studime të mëtejshme rreth hapësirës siç e njohim ne.

Nikku Madhusudhan, një astronom në Universitetin e Kembrixhit dhe autori kryesor i studimit të shtatorit të vitit 2023, tha:

Gjetjet tona nënvizojnë rëndësinë e shqyrtimit të mjediseve të ndryshme të banueshme në kërkimin e jetës diku tjetër. Tradicionalisht, kërkimi i jetës në ekzoplanetë është fokusuar kryesisht në planetë më të vegjël shkëmborë, por botët më të mëdha të Hycean janë dukshëm më të favorshme për vëzhgimet atmosferike.

Anëtari i ekipit Savvas Constantinou i Universitetit të Kembrixhit shtoi:

Këto rezultate janë produkt i vetëm dy vëzhgimeve të K2-18 b, me shumë të tjera në rrugë. Kjo do të thotë se puna jonë këtu është vetëm një demonstrim i hershëm i asaj që Webb mund të vëzhgojë në ekzoplanetët e zonës së banueshme.

Që kur lajmet dolën në dritë, spekulimet dhe emocionet janë rritur mbi atë që mund të jetë shenjë e jetës në një planet tjetër. Megjithatë, shkencëtarët paralajmëruan në atë kohë se zbulimi nuk ishte ‘i fortë’. Ata gjithashtu mendojnë se do të duhej punë e mëtejshme për të konfirmuar atë që po ndodhte në planet.

Studiuesit tani po paralajmërojnë se sinjali nuk është aq i qartë sa mund të ishte dukur fillimisht me studimin. Sinjali mbivendoset me metanet, studiuesit që besojnë se në këtë fazë nuk është e mundur të dallohen të dyja. Gjetjet e fundit u bënë duke përdorur modele kompjuterike që simulonin fizikën dhe kiminë si të molekulës ashtu edhe të atmosferës së mundshme që do të gjendej në planetin e ri.

Dhe ato modele arritën në përfundimin se nuk kishte asnjë mënyrë që gjetja të tregonte praninë e sulfurit dimetil. Gjetjet nuk përjashtojnë saktësisht se shenjat e jetës janë atje, me gjetjet e fundit që zbulojnë se nuk kemi gjetur asgjë ende. Në muajt dhe vitet në vijim, shkencëtarët do të vazhdojnë të ekzaminojnë planetin me metoda të tjera.

 

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

NGJARJE TË TJERA

spot_img
spot_img