spot_img

Neurologët zbulojnë shenjat e para paralajmëruese të sklerozës së shumëfishtë që shfaqen deri në pesë vjet para se pacientët të diagnostikohen

spot_img

Një studim i fundit i kryer nga neurologë thotë se disa simptoma, duke përfshirë kapsllëkun, infeksionet e traktit urinar (UTIs), infeksionet e fshikëzës, depresionin dhe problemet seksuale, mund të jenë tregues të hershëm të sklerozës së shumëfishtë (MS).

Hulumtimi identifikoi këto shenja paralajmëruese që ndodhin deri në pesë vjet para se pacientët të diagnostikoheshin zyrtarisht me MS.

Ndërsa këto simptoma janë relativisht të zakonshme dhe mund të shoqërohen me gjendje të ndryshme shëndetësore, zbulimet e studimit mund të jenë të vlefshme për individët me një rrezik më të lartë të zhvillimit të MS-së, veçanërisht ata me një histori familjare të sëmundjes.

Studimi përfshiu analizimin e të dhënave mjekësore të 20,000 pacientëve në Mbretërinë e Bashkuar dhe Francë, të cilët u diagnostikuan rishtazi me MS, duke krahasuar historinë e tyre mjekësore me individë pa këtë sëmundje. Rezultatet zbuluan se pacientët me MS kishin një gjasë më të lartë për të përjetuar depresion (22% me shumë gjasa), kapsllëk (50% me shumë gjasa), UTI (38% me shumë gjasa), probleme seksuale (37% me shumë gjasa) dhe infeksione të fshikëzës (21% me shumë gjasa) në pesë vitet që çojnë në diagnozën e tyre të MS-së. Këto zbulime nxjerrin në pah kompleksitetin dhe ndryshueshmërinë e simptomave të MS-së, të cilat shpesh mund të jenë të paqarta dhe të mbivendosen mbi sëmundje të tjera të vogla.

Ndërsa studimi ofron njohuri për shenjat e hershme të mundshme të MS-së, studiuesit theksojnë se jo të gjithë që i përjetojnë këto simptoma do ta zhvillojnë këtë gjendje. Sidoqoftë, informacioni mund të jetë i dobishëm për individët që konsiderohen në rrezik të lartë të MS-së, duke lejuar monitorimin dhe ndërhyrjen e hershme.

Nevojiten kërkime të mëtejshme për të kuptuar nëse këto simptoma veprojnë si faktorë rreziku specifik për MS-në ose përfaqësojnë shenja të hershme jo specifike të lidhura me sëmundjen.

Një studim i fundit i kryer nga neurologë thotë se disa simptoma, duke përfshirë kapsllëkun, infeksionet e traktit urinar (UTIs), infeksionet e fshikëzës, depresionin dhe problemet seksuale, mund të jenë tregues të hershëm të sklerozës së shumëfishtë (MS).

Hulumtimi identifikoi këto shenja paralajmëruese që ndodhin deri në pesë vjet para se pacientët të diagnostikoheshin zyrtarisht me MS.

Ndërsa këto simptoma janë relativisht të zakonshme dhe mund të shoqërohen me gjendje të ndryshme shëndetësore, zbulimet e studimit mund të jenë të vlefshme për individët me një rrezik më të lartë të zhvillimit të MS-së, veçanërisht ata me një histori familjare të sëmundjes.

Studimi përfshiu analizimin e të dhënave mjekësore të 20,000 pacientëve në Mbretërinë e Bashkuar dhe Francë, të cilët u diagnostikuan rishtazi me MS, duke krahasuar historinë e tyre mjekësore me individë pa këtë sëmundje. Rezultatet zbuluan se pacientët me MS kishin një gjasë më të lartë për të përjetuar depresion (22% me shumë gjasa), kapsllëk (50% me shumë gjasa), UTI (38% me shumë gjasa), probleme seksuale (37% me shumë gjasa) dhe infeksione të fshikëzës (21% me shumë gjasa) në pesë vitet që çojnë në diagnozën e tyre të MS-së. Këto zbulime nxjerrin në pah kompleksitetin dhe ndryshueshmërinë e simptomave të MS-së, të cilat shpesh mund të jenë të paqarta dhe të mbivendosen mbi sëmundje të tjera të vogla.

Ndërsa studimi ofron njohuri për shenjat e hershme të mundshme të MS-së, studiuesit theksojnë se jo të gjithë që i përjetojnë këto simptoma do ta zhvillojnë këtë gjendje. Sidoqoftë, informacioni mund të jetë i dobishëm për individët që konsiderohen në rrezik të lartë të MS-së, duke lejuar monitorimin dhe ndërhyrjen e hershme.

Nevojiten kërkime të mëtejshme për të kuptuar nëse këto simptoma veprojnë si faktorë rreziku specifik për MS-në ose përfaqësojnë shenja të hershme jo specifike të lidhura me sëmundjen.

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

NGJARJE TË TJERA

spot_img
spot_img