spot_imgspot_img

Nga Kosova e Serbia te Nigeri, Putin nuk do të kënaqet vetëm me Ukrainën, zbardhet për herë të parë plani djallëzor i tij

spot_img

Për dekada, studiuesit kanë debatuar se si do të dukej bota nëse një shtet autoritar do të uzurponte demokracinë perëndimore. Për Vladimir Putinin, qëllimi parësor është që këto dhe të tilla opinione të përhapen. Pas shekullit më të përgjakshëm në historinë njerëzore, makineria ruse e luftës është përpjekur të rikthehet si një nga lojtarët më të rrezikshëm në gjeopolitikën e shekullit të 21-të. Por siç argumenton Ivana Stradner nga Instituti Amerikan për Mbrojtjen e Demokracive, Rusia është shumë më tepër sesa thjesht “një vend i armatosur bërthamor i drejtuar nga mafia”. Putin ka kultivuar ndikim në të gjithë botën si pjesë e planit të tij për të diskredituar Perëndimin dhe për të legjitimuar pushtimin e Ukrainës. Duke vendosur me kujdes pengjet e tij për të rrethuar kombet më të vogla, Komandanti Suprem rus bëri gjithçka në fuqinë e tij për të kthyer zemrat dhe mendjet e aleatëve të mundshëm.

Dezinformimi

Ndërsa bombat vazhdojnë të bien në Ukrainë, një luftë shumë më e madhe dezinformimi po zhvillohet çdo sekondë të çdo dite. Një pjesë e madhe e masterplanit të Putinit përfshin minimin e legjitimitetit të NATO-s. Mundësia e anëtarësimit të Ukrainës në aleancën ushtarake perëndimore ishte një problem i madh për Rusinë, duke pasur parasysh pozicionin e saj strategjik në jug të Moskës. Por është gjithashtu një çështje parimore për nacionalistët rusë të linjës së ashpër, të cilët nuk pajtohen me idenë që territori ish-sovjetik të drejtohet nga armiqtë perëndimorë. Edhe përpara atij 24 shkurti fatal 2022, u zhvilluan fushata informuese.Ata pretenduan qëllimisht se SHBA po prodhonte virusin e lisë së majmunit në laboratorët ukrainas.

closevolume_off
Stradner beson se pretendimi se SHBA po prodhon armë biologjike në Ukrainë ishte një nga fushatat më efektive për të bindur publikun rus. Megjithatë, nuk është vetëm Ukraina ajo që i nënshtrohet fuqisë paralizuese të makinës ruse të informacionit. Shtetet më të vogla ballkanike janë gjithashtu nën presion për të besuar se Rusia është në anën e tyre përmes fushatave të përpunuara informative për të njollosur NATO-n. “Putini nuk dëshiron asgjë më shumë se t’u tregojë këtyre vendeve se NATO është thjesht një tigër letre,” thekson ai. Stradner.

Serbia, Kosova dhe Nigeri

Putin, pretendon ai, ka përdorur konfliktet midis vendeve jo anëtare të NATO-s në avantazhin e tij, veçanërisht krizën e fundit midis Kosovës dhe Serbisë në maj, ku grupet e ekstremit të djathtë serbë sulmuan 30 paqeruajtës të NATO-s. “Çfarë bëri NATO? Ata lëshuan një deklaratë duke thënë ‘kjo është e papranueshme’. Kjo është pikërisht ajo që Putini dëshiron, për të treguar se NATO nuk do të bëjë asgjë”. Stradner pretendon se Rusia gjithashtu po nxit tensionet në këto rajone përmes përfaqësuesve të ekstremit të djathtë për të larguar Perëndimin nga konflikti në Ukrainë. Një shembull mund të gjendet në grushtin e shtetit të fundit ushtarak në Niger, ku protestuesit parakaluan me krenari flamujt rusë si një mesazh i qartë kundër ndikimit perëndimor. Analistët druajnë se është vetëm një shembull tjetër se sa efektive mund të jetë retorika ruse, madje edhe në rajone të largëta.

Kolapsi i rendit global

Qoftë Kina apo Rusia, qëllimi përfundimtar është i njëjti, dhe përfshin kolapsin e plotë të rendit global dhe besimin në SHBA si ajo që rregullon situatën në planet. Plani i Moskës tani është të zgjasë luftën dhe të lodhë aleatët e Ukrainës. “Putini e kupton se ai nuk mund ta fitojë këtë luftë në fushën e betejës. E vetmja mënyrë që ai mund të fitojë është ta bëjë atë një luftë të zgjatur,” thotë Stradner. Ai thotë se Putini synon të rraskapisë dhe polarizojë Perëndimin, për t’u siguruar që ai fitoi. Disa konservatorë në SHBA kanë thënë prej disa kohësh se në Kiev po dërgohen çeqe bosh, gjë që, paralajmëron ai, është një ëndërr e realizuar për Vladimir Putin.”E vetmja mënyrë se si mund t’i japim fund kësaj lufte është t’i dërgojmë Ukrainës atë që i duhet për të mbrojtur veten. SHBA po shpenzon afërsisht 3 për qind të të gjithë buxhetit të saj të mbrojtjes për të shkatërruar ushtrinë ruse. Kjo më tingëllon si një pazar”, përfundon Stradner.

Për dekada, studiuesit kanë debatuar se si do të dukej bota nëse një shtet autoritar do të uzurponte demokracinë perëndimore. Për Vladimir Putinin, qëllimi parësor është që këto dhe të tilla opinione të përhapen. Pas shekullit më të përgjakshëm në historinë njerëzore, makineria ruse e luftës është përpjekur të rikthehet si një nga lojtarët më të rrezikshëm në gjeopolitikën e shekullit të 21-të. Por siç argumenton Ivana Stradner nga Instituti Amerikan për Mbrojtjen e Demokracive, Rusia është shumë më tepër sesa thjesht “një vend i armatosur bërthamor i drejtuar nga mafia”. Putin ka kultivuar ndikim në të gjithë botën si pjesë e planit të tij për të diskredituar Perëndimin dhe për të legjitimuar pushtimin e Ukrainës. Duke vendosur me kujdes pengjet e tij për të rrethuar kombet më të vogla, Komandanti Suprem rus bëri gjithçka në fuqinë e tij për të kthyer zemrat dhe mendjet e aleatëve të mundshëm.

Dezinformimi

Ndërsa bombat vazhdojnë të bien në Ukrainë, një luftë shumë më e madhe dezinformimi po zhvillohet çdo sekondë të çdo dite. Një pjesë e madhe e masterplanit të Putinit përfshin minimin e legjitimitetit të NATO-s. Mundësia e anëtarësimit të Ukrainës në aleancën ushtarake perëndimore ishte një problem i madh për Rusinë, duke pasur parasysh pozicionin e saj strategjik në jug të Moskës. Por është gjithashtu një çështje parimore për nacionalistët rusë të linjës së ashpër, të cilët nuk pajtohen me idenë që territori ish-sovjetik të drejtohet nga armiqtë perëndimorë. Edhe përpara atij 24 shkurti fatal 2022, u zhvilluan fushata informuese.Ata pretenduan qëllimisht se SHBA po prodhonte virusin e lisë së majmunit në laboratorët ukrainas.

closevolume_off
Stradner beson se pretendimi se SHBA po prodhon armë biologjike në Ukrainë ishte një nga fushatat më efektive për të bindur publikun rus. Megjithatë, nuk është vetëm Ukraina ajo që i nënshtrohet fuqisë paralizuese të makinës ruse të informacionit. Shtetet më të vogla ballkanike janë gjithashtu nën presion për të besuar se Rusia është në anën e tyre përmes fushatave të përpunuara informative për të njollosur NATO-n. “Putini nuk dëshiron asgjë më shumë se t’u tregojë këtyre vendeve se NATO është thjesht një tigër letre,” thekson ai. Stradner.

Serbia, Kosova dhe Nigeri

Putin, pretendon ai, ka përdorur konfliktet midis vendeve jo anëtare të NATO-s në avantazhin e tij, veçanërisht krizën e fundit midis Kosovës dhe Serbisë në maj, ku grupet e ekstremit të djathtë serbë sulmuan 30 paqeruajtës të NATO-s. “Çfarë bëri NATO? Ata lëshuan një deklaratë duke thënë ‘kjo është e papranueshme’. Kjo është pikërisht ajo që Putini dëshiron, për të treguar se NATO nuk do të bëjë asgjë”. Stradner pretendon se Rusia gjithashtu po nxit tensionet në këto rajone përmes përfaqësuesve të ekstremit të djathtë për të larguar Perëndimin nga konflikti në Ukrainë. Një shembull mund të gjendet në grushtin e shtetit të fundit ushtarak në Niger, ku protestuesit parakaluan me krenari flamujt rusë si një mesazh i qartë kundër ndikimit perëndimor. Analistët druajnë se është vetëm një shembull tjetër se sa efektive mund të jetë retorika ruse, madje edhe në rajone të largëta.

Kolapsi i rendit global

Qoftë Kina apo Rusia, qëllimi përfundimtar është i njëjti, dhe përfshin kolapsin e plotë të rendit global dhe besimin në SHBA si ajo që rregullon situatën në planet. Plani i Moskës tani është të zgjasë luftën dhe të lodhë aleatët e Ukrainës. “Putini e kupton se ai nuk mund ta fitojë këtë luftë në fushën e betejës. E vetmja mënyrë që ai mund të fitojë është ta bëjë atë një luftë të zgjatur,” thotë Stradner. Ai thotë se Putini synon të rraskapisë dhe polarizojë Perëndimin, për t’u siguruar që ai fitoi. Disa konservatorë në SHBA kanë thënë prej disa kohësh se në Kiev po dërgohen çeqe bosh, gjë që, paralajmëron ai, është një ëndërr e realizuar për Vladimir Putin.”E vetmja mënyrë se si mund t’i japim fund kësaj lufte është t’i dërgojmë Ukrainës atë që i duhet për të mbrojtur veten. SHBA po shpenzon afërsisht 3 për qind të të gjithë buxhetit të saj të mbrojtjes për të shkatërruar ushtrinë ruse. Kjo më tingëllon si një pazar”, përfundon Stradner.

spot_img

NGJARJE TË TJERA

spot_img