spot_img

Ngrihet ALARMI/ Virusi i ri i rrezikshëm gjendet për herë të parë në këtë shtet, ja disa nga simptomat

spot_img

Britanikët janë paralajmëruar të jenë vigjilentë pasi një virus i ri i lindur nga rriqrat, i cili mund të shkaktojë meningjitin, u konfirmua se ishte gjetur në disa vende të Anglisë.

Encefaliti i lindur nga rriqrat (TBEV) është zbuluar së fundmi në të gjithë Anglinë, duke përfshirë rastin e parë të konfirmuar në vend.

Në tre zona të Anglisë janë gjetur prani TBEV, ndërsa vitin e kaluar një rast u konfirmua në Yorkshire.

Krahas kësaj, virusi është zbuluar edhe në Hampshire/Dorset dhe Norfolk, por britanikët janë paralajmëruar se mund të jetë i pranishëm edhe në vendet e tjera të Mbretërisë së Bashkuar, sepse speciet e rriqrave që e mbartin atë janë të përhapura, sipas The Mirror.

Janë zbuluar tre raste të mundshme ose të konfirmuara që nga viti 2019 dhe TBEV mund të shkaktojë një sërë sëmundjesh nga gripi i lehtë deri te meningjiti ose encefaliti

Simptomat janë shpesh të ngjashme me ato të meningjitit, duke përfshirë temperaturë të lartë, dhimbje koke, qafë të ngurtë dhe ulje të vetëdijes.

Agjencia e Sigurisë Shëndetësore e Mbretërisë së Bashkuar dhe Departamenti për Mjedisin e Ushqimit dhe Çështjeve Rurale po hetojnë rritjen e rasteve me këtë virus në vitet e fundit.

Lista e simptomave të meningjitit:

Dhimbje duke parë dritat e ndritshme

Zhvillon simptoma neurologjike:

-Konfuzion i papritur ose ndryshim në sjellje

-Dobësi ose humbje e lëvizjes në krahë dhe këmbë

-Rënie e fytyrës, ndryshim në shikim ose të folur të paqartë

Krahas TBEV, britanikët janë gjithashtu në rrezik të infeksioneve të tjera që mbartin araknidi parazitar, si sëmundja e Lyme.

Ndërsa kjo shënon herën e parë që TBEV është i pranishëm në Angli, prej kohësh dihet se është i përhapur në pjesë të tjera të botës, duke përfshirë Evropën.

Nëse nuk jeni mirë pas një pickimi të rriqrës, kërkoni ndihmë nga mjeku i përgjithshëm dhe kërkoni kujdes urgjent mjekësor.

 

Britanikët janë paralajmëruar të jenë vigjilentë pasi një virus i ri i lindur nga rriqrat, i cili mund të shkaktojë meningjitin, u konfirmua se ishte gjetur në disa vende të Anglisë.

Encefaliti i lindur nga rriqrat (TBEV) është zbuluar së fundmi në të gjithë Anglinë, duke përfshirë rastin e parë të konfirmuar në vend.

Në tre zona të Anglisë janë gjetur prani TBEV, ndërsa vitin e kaluar një rast u konfirmua në Yorkshire.

Krahas kësaj, virusi është zbuluar edhe në Hampshire/Dorset dhe Norfolk, por britanikët janë paralajmëruar se mund të jetë i pranishëm edhe në vendet e tjera të Mbretërisë së Bashkuar, sepse speciet e rriqrave që e mbartin atë janë të përhapura, sipas The Mirror.

Janë zbuluar tre raste të mundshme ose të konfirmuara që nga viti 2019 dhe TBEV mund të shkaktojë një sërë sëmundjesh nga gripi i lehtë deri te meningjiti ose encefaliti

Simptomat janë shpesh të ngjashme me ato të meningjitit, duke përfshirë temperaturë të lartë, dhimbje koke, qafë të ngurtë dhe ulje të vetëdijes.

Agjencia e Sigurisë Shëndetësore e Mbretërisë së Bashkuar dhe Departamenti për Mjedisin e Ushqimit dhe Çështjeve Rurale po hetojnë rritjen e rasteve me këtë virus në vitet e fundit.

Lista e simptomave të meningjitit:

Dhimbje duke parë dritat e ndritshme

Zhvillon simptoma neurologjike:

-Konfuzion i papritur ose ndryshim në sjellje

-Dobësi ose humbje e lëvizjes në krahë dhe këmbë

-Rënie e fytyrës, ndryshim në shikim ose të folur të paqartë

Krahas TBEV, britanikët janë gjithashtu në rrezik të infeksioneve të tjera që mbartin araknidi parazitar, si sëmundja e Lyme.

Ndërsa kjo shënon herën e parë që TBEV është i pranishëm në Angli, prej kohësh dihet se është i përhapur në pjesë të tjera të botës, duke përfshirë Evropën.

Nëse nuk jeni mirë pas një pickimi të rriqrës, kërkoni ndihmë nga mjeku i përgjithshëm dhe kërkoni kujdes urgjent mjekësor.

 

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

NGJARJE TË TJERA

spot_img
spot_img