Shteti merr vendimin: Tash e tutje punëtorët do të punojnë veç katër ditë në javë

Kthimi në punë do të marrë pak kohë, pjesërisht përmes rezistencës nga punëtorët në zyra.

Kthimi atje ku ishim më shumë se 18 muaj më parë duket shumë e pamundur. Për shumë njerëz, rimëkëmbja nga një mbyllje e paparë dhe recesioni i thellë është mundësia për të zbatuar ndryshimin që përndryshe mund të zgjasë shumë vite të tjera.

Java me katër ditë pune, duket e mrekullueshme, nëse jeni një nga ata që marrin një fundjavë tre-ditore, përcjell Telegrafi.

Një raport i ri, ka disa dëshmi sondazhi për ta mbështetur atë. 80 për qind e respondentëve mendojnë se do të preferonin një javë katër-ditore. I njëjti proporcion dhe ndoshta të njëjtët njerëz, thonë se kjo do të përmirësonte mirëqenien e tyre. Për punëdhënësit? Ndoshta nuk është aq tërheqëse.

Një punëdhënës i cili po provon një ulje të orëve duke ruajtur nivelet e pagave, është gjithashtu një kompani që ka të ngjarë të bëjë gjërat e tjera që i bëjnë punëtorët të lumtur dhe të motivuar. Këto përfshijnë autonominë, fleksibilitetin, besimin, hapësirën për kreativitet dhe menaxhimin me cilësi të lartë që i bën njerëzit të ndihen të vlerësuar dhe se puna e tyre është e vlefshme.

Prerja e orëve nuk i ndihmon menaxherët të bëhen më të mirë në menaxhim, ose që punëtorët të gjejnë mënyra për të përdorur teknologjinë e tyre në mënyrë më efikase. Jo nëse ato orë të reduktuara nuk i drejtohen trajnimit të përmirësuar, ndoshta.

Kjo është një nga idetë e paraqitura nga IPPR Skoci: ato orë që nuk punohen më mund të përdoren për rezultate të përqendruara, më shumë trajnime – ndoshta të lidhura me atë punësim ose në përgjithësi. Ato mund të grumbullohen në pushime të fundjavës nga puna në të ardhmen.

Ose ato mund të drejtohen dhe të fokusohen në rezultate të tjera, të tilla si të ndihmosh punëtorët si prindër. Orët e reduktuara, thotë IPPR, mund t’u jepen punëtorëve si të drejtë pushimi vjetor, si më shumë festa publike, ose si leje prindërore për ata që kualifikohen.

Ky është një nga motivimet për Japoninë, e cila po shikon orë të shkurtuara për të trajtuar dy nga problemet e saj: kulturën kronike të punës së tepërt, orët e gjata dhe një sfidë veçanërisht akute demografike të nivelit të saj të ulët të lindjeve dhe përqindjen më të lartë në botë të shumë të moshuarve. /Telegrafi/

Kthimi në punë do të marrë pak kohë, pjesërisht përmes rezistencës nga punëtorët në zyra.

Kthimi atje ku ishim më shumë se 18 muaj më parë duket shumë e pamundur. Për shumë njerëz, rimëkëmbja nga një mbyllje e paparë dhe recesioni i thellë është mundësia për të zbatuar ndryshimin që përndryshe mund të zgjasë shumë vite të tjera.

Java me katër ditë pune, duket e mrekullueshme, nëse jeni një nga ata që marrin një fundjavë tre-ditore, përcjell Telegrafi.

Një raport i ri, ka disa dëshmi sondazhi për ta mbështetur atë. 80 për qind e respondentëve mendojnë se do të preferonin një javë katër-ditore. I njëjti proporcion dhe ndoshta të njëjtët njerëz, thonë se kjo do të përmirësonte mirëqenien e tyre. Për punëdhënësit? Ndoshta nuk është aq tërheqëse.

Një punëdhënës i cili po provon një ulje të orëve duke ruajtur nivelet e pagave, është gjithashtu një kompani që ka të ngjarë të bëjë gjërat e tjera që i bëjnë punëtorët të lumtur dhe të motivuar. Këto përfshijnë autonominë, fleksibilitetin, besimin, hapësirën për kreativitet dhe menaxhimin me cilësi të lartë që i bën njerëzit të ndihen të vlerësuar dhe se puna e tyre është e vlefshme.

Prerja e orëve nuk i ndihmon menaxherët të bëhen më të mirë në menaxhim, ose që punëtorët të gjejnë mënyra për të përdorur teknologjinë e tyre në mënyrë më efikase. Jo nëse ato orë të reduktuara nuk i drejtohen trajnimit të përmirësuar, ndoshta.

Kjo është një nga idetë e paraqitura nga IPPR Skoci: ato orë që nuk punohen më mund të përdoren për rezultate të përqendruara, më shumë trajnime – ndoshta të lidhura me atë punësim ose në përgjithësi. Ato mund të grumbullohen në pushime të fundjavës nga puna në të ardhmen.

Ose ato mund të drejtohen dhe të fokusohen në rezultate të tjera, të tilla si të ndihmosh punëtorët si prindër. Orët e reduktuara, thotë IPPR, mund t’u jepen punëtorëve si të drejtë pushimi vjetor, si më shumë festa publike, ose si leje prindërore për ata që kualifikohen.

Ky është një nga motivimet për Japoninë, e cila po shikon orë të shkurtuara për të trajtuar dy nga problemet e saj: kulturën kronike të punës së tepërt, orët e gjata dhe një sfidë veçanërisht akute demografike të nivelit të saj të ulët të lindjeve dhe përqindjen më të lartë në botë të shumë të moshuarve. /Telegrafi/

NGJARJE TË TJERA

- Reklamë nga Gjirafa -