Liga U21

spot_img

Shkruan: Ardian Llumnica

Hapësira për futbollistët e rinjë në ekipin e parë sidomos në superligë ka kohë që diskutohet dhe është pikë gjykimi për klubet dhe trajnerët .

Kjo me plot arsye sepse përqindja e futbollistëve nënë 21 vjeç që luajnë në Superligë është tejet e ulët. Arsyet mund të jenë të ndryshme, por kruciale mbetet përvoja e tyre në raport me konkurrencën në elitë ku nga 10 skuadra të Superliges, pesë nga to luftojnë për tre vendet që objektiv kanë Evropën ndërsa pesë të tjera luftojnë për t’i shpëtuar rënjes nga elita.

Per ti arritë keto objektiva konsiderohet se futbollistët duhet të kenë pervojë të konsiderushme, ndërsa për ta krijuar përvojën ata duhet të kenë vazhdimësi të ndeshjeve dhe atë përveç Superligës pikërisht mund ta gjejnë edhe në Ligën U21.

… dhe jo vetëm për këtë fakt, formimi i Ligës U21 është hap tutje në shumë dimenzione drejtë profesionalizmit.

Për ta e zbërthyer edhe më tejë!

Liga U-19, e njohur ndryshe si Juniorët është e organizuar në dy nivele, në Ligën e Parë dhe në Superligën U19 me gjithsejtë 32 skuadra .

Do të thotë në një kalkulim të thjeshtë (20 futbollistë në një skuadër) i bie që në juniorë defilojnë mbi 600 futbollistë aktivë.

Tërë këta futbollistë konsiderohet e pamundur të rekrutohen në ekipet e para, andaj edhe mbetët njëra nga arsyet që në këtë moshë futbollistët më së shumti ndërprejnë futbollin aktivë.

Në këtë proporcion llogaritës i bie që nga 600 futbollistë te juniorëve 200 nga ta do të rekrutohen në Ligën U21, ndërsa pjesa tjetër do të kerkojnë hapësira në Ligat tjera.

Përveç kësaj, në Ligën U21 si duket të drejtë loje do të kenë edhe dy apo tre futbollistë të moshës U-23 ose edhe pa limit moshe fare.

Kësisoj Liga U21 edhe me specifikisht do të jetë produktive për trajnerët dhe klubet elitare sepse 2-3 futbollistë të një skuadre të Superligës që për arsye të ndryshme nuk kanë minutazh në ekipin e parë (nuk janë në formën optimale ose të kthyer nga lëndimi) në menyrë që të kenë vazhdimësi të ndeshjeve dhe ta arrijnë formën ideale do të mund të luajnë në U21.

Ndërsa në të kaluarën një futbollist me probleme të tilla mund t’i kenë kaluar 10 xhiro pa asnjë minutë në një ndeshje zyrtare, ndërsa në anën tjetër i është kërkuar ngritje e formës.

Do të thotë, benifitet janë shumë dimensionale dhe bashkimi i tërë këtyre aspekteve do të ndikojë që në kohezion katërvjeçar të rritet edhe numri i futbollistëve potencial për tregë të shitjes të moshës 18-21 vjeç .

Kjo Ligë natyrisht që ka kosto, por për këtë natyrisht që shtëpia e futbollit ka menduar në detaje për klubet.

Shkruan: Ardian Llumnica

Hapësira për futbollistët e rinjë në ekipin e parë sidomos në superligë ka kohë që diskutohet dhe është pikë gjykimi për klubet dhe trajnerët .

Kjo me plot arsye sepse përqindja e futbollistëve nënë 21 vjeç që luajnë në Superligë është tejet e ulët. Arsyet mund të jenë të ndryshme, por kruciale mbetet përvoja e tyre në raport me konkurrencën në elitë ku nga 10 skuadra të Superliges, pesë nga to luftojnë për tre vendet që objektiv kanë Evropën ndërsa pesë të tjera luftojnë për t’i shpëtuar rënjes nga elita.

Per ti arritë keto objektiva konsiderohet se futbollistët duhet të kenë pervojë të konsiderushme, ndërsa për ta krijuar përvojën ata duhet të kenë vazhdimësi të ndeshjeve dhe atë përveç Superligës pikërisht mund ta gjejnë edhe në Ligën U21.

… dhe jo vetëm për këtë fakt, formimi i Ligës U21 është hap tutje në shumë dimenzione drejtë profesionalizmit.

Për ta e zbërthyer edhe më tejë!

Liga U-19, e njohur ndryshe si Juniorët është e organizuar në dy nivele, në Ligën e Parë dhe në Superligën U19 me gjithsejtë 32 skuadra .

Do të thotë në një kalkulim të thjeshtë (20 futbollistë në një skuadër) i bie që në juniorë defilojnë mbi 600 futbollistë aktivë.

Tërë këta futbollistë konsiderohet e pamundur të rekrutohen në ekipet e para, andaj edhe mbetët njëra nga arsyet që në këtë moshë futbollistët më së shumti ndërprejnë futbollin aktivë.

Në këtë proporcion llogaritës i bie që nga 600 futbollistë te juniorëve 200 nga ta do të rekrutohen në Ligën U21, ndërsa pjesa tjetër do të kerkojnë hapësira në Ligat tjera.

Përveç kësaj, në Ligën U21 si duket të drejtë loje do të kenë edhe dy apo tre futbollistë të moshës U-23 ose edhe pa limit moshe fare.

Kësisoj Liga U21 edhe me specifikisht do të jetë produktive për trajnerët dhe klubet elitare sepse 2-3 futbollistë të një skuadre të Superligës që për arsye të ndryshme nuk kanë minutazh në ekipin e parë (nuk janë në formën optimale ose të kthyer nga lëndimi) në menyrë që të kenë vazhdimësi të ndeshjeve dhe ta arrijnë formën ideale do të mund të luajnë në U21.

Ndërsa në të kaluarën një futbollist me probleme të tilla mund t’i kenë kaluar 10 xhiro pa asnjë minutë në një ndeshje zyrtare, ndërsa në anën tjetër i është kërkuar ngritje e formës.

Do të thotë, benifitet janë shumë dimensionale dhe bashkimi i tërë këtyre aspekteve do të ndikojë që në kohezion katërvjeçar të rritet edhe numri i futbollistëve potencial për tregë të shitjes të moshës 18-21 vjeç .

Kjo Ligë natyrisht që ka kosto, por për këtë natyrisht që shtëpia e futbollit ka menduar në detaje për klubet.

spot_img

NGJARJE TË TJERA

spot_img