Rrëfimi tronditës i futbollistit afgan: Si binin njerëzit nga avioni

Një futbollist i ri afgan dhe një dentist, rrëfejnë një moment tronditës.

Zaki Anwari 17 vjeç, nuk ishte i interesuar asnjëherë të jetonte jashtë vendit të tij. Por marrja e kontrollit të qeverisë nga talebanët i ndryshoi gjërat.

Zaki ndodhej në mesin e mijëra burrave të tjerë që përplaseshin pa mëshirë, në pjesën e jashtme të avionit.

Një natë më parë, një aeroplan tjetër kishte evakuar 823 persona që po iknin nga kontrolli i talebanëve në Afganistan, dhe Zaki iu bashkua ardhjeve të reja në pistën e aeroportit, duke shpresuar për një arratisje të ngjashme.

E hëna 16 gushtit ishte e qartë dhe e ndritshme, dhe atleti i ri duhej të ruante makinën e familjes ndërsa vëllai i tyre më i madh, Naser, vraponte mes njerëzve jashtë aeroportit duke shtrënguar dokumentet për t’u larguar.

Pak para orës 11 të mëngjesit, Zaki thirri Ahmadin, vëllain e vetëm ende në shtëpi, për t’i thënë se kishte kërcyer mbi murin rrethues rreth aeroportit.

“Unë jam afër aeroplanit tani, ata do të regjistrojnë emrat tanë pasi të na fusin në aeroplan, dhe më pas do të humbas sinjalin e telefonit. Unë do ta hedh telefonin tim”, tha ai.

Ahmedi i bërtiti që të kthehej në shtëpi derisa Zaki e mbylli telefonin.

Njëzet minuta më vonë, Zaki thirri nënën për të folur me motrën e tij, duke i thënë asaj se ai ndjeu se kishte një shans për të hipur në aeroplan dhe duke i kërkuar asaj të lutej për të.

Nëna filloi t’i bërtiste nga telefoni që të kthehej në shtëpi, duke i thënë se nuk kishte pasaportë ose dokumente udhëtimi.

Duke parë turmat që turreshin drejt aeroplanit, ekuipazhi vendosi që ata duhej të ngriheshin. Aeroplani gri hulking filloi të udhëtonte mes taksive ndërsa një mori njerëzish vraponin fare pranë tij.

Mes kaosit, një numër i vogël u ngjit në një hapësirë të gjerë mbi rrota.

Videoja e shpërndarë nga “Asvaka”, një agjenci afgane e lajmeve, tregon burra të shumtë të inatosur që u bënin shenja të tjerëve të mbledhur pranë asfaltit.

Dy u hodhën dhe u futën përsëri në turmë para se të ngrihej aeroplani.

Kalimtarët e tronditur shikonin në qiell, disa filmuan me telefonat e tyre, pasi të paktën dy trupa ranë nga aeroplani ndërsa fluturonte drejt jugut mbi Kabul.

Afganët që komentuan në internet bënë krahasime me imazhin e “Njeriun që po binte”, i fotografuar duke rënë nga kullat binjake më 11 shtator 2001, një paralajmërim i zymtë për praninë e SHBA në Afganistan.

Fada Mohammad, 24 vjeç, lindi gjatë luftës civile dhe talebanët sunduan katër vjet para pushtimit amerikan në 2001.

Dentisti i ri kishte ëndërruar prej kohësh të largohej, por i mungonte një plan apo mjetet financiare.

Babai i tij, Payenda Mohammad, tha se Fada kishte kërkuar mënyra për të gjetur para që kur u martua vitin e kaluar.

“Fada kishte folur për dëshirën për të udhëtuar, por financiarisht gjërat ishin keq këtu. Kushdo që shikon situatën në këtë vend do të donte të ishte diku tjetër, dhe Fada nuk ishte ndryshe”, tha Payenda.

Fada ishte mbajtësi i familjes, duke mbështetur 13 të tjerë.

Gruaja dhe familja e tij nuk e kishin idenë se ai po shkonte në aeroport. “Ai na tha lamtumirë ashtu si çdo ditë normale, kur u nis për në punë në 8.30 të mëngjesit,” tha Payenda.

“Ai nuk tha asgjë për aeroportin, apo udhëtimin”.

Edhe në pikëllimin e tij, Ahmedi u përpoq të kuptonte pse Zaki u kap në aeroplan.

“Ai pa panikun, ai pa talebanët – kushdo do të kishte frikë”, tha ai.

Çfarë ndodhi më pas?
Ajo që ndodhi më pas është subjekt i një hetimi nga forcat ajrore amerikane. Zëdhënësja e saj, Ann Stefanek, tha se avioni ishte i rrethuar nga civilë që kishin thyer muret e aeroportit para se të mund të shkarkonte ngarkesën e tij.

Ekuipazhi i C-17 vendosi të largohej nga aeroporti sa më shpejt që të ishte e mundur.

Helikopterët amerikanë fluturuan para aeroplanit për të pastruar hapësirën në pistë për t’u ngritur.

Llogaria zyrtare dhe videot tregojnë se piloti ose nuk ishte në gjendje të shihte burrat të kapur në aeroplan pas ngritjes, ose nuk ishte në gjendje ta ndalonte aeroplanin.

Ata që nuk ranë me siguri u shtypën për vdekje. Ata burra menduan se piloti do të ndalonte dhe do t’i transferonte në pjesën e brendshme të aeroplanit.

“Përveç videove të shikuara në internet dhe në raportet e shtypit, mbetjet njerëzore u zbuluan në pusin e rrotave të C-17 pasi u ul në bazën ajrore Al Udeid, Katar.

Autoritetet në Kabul pohojnë se ekuipazhi amerikan mund të kishte vepruar ndryshe.

Familja beson se Zaki u shtyp nën rrotat e aeroplanit kur u nis, ose ndoshta në mjetin e uljes pasi u tërhoq në pusin e timonit.

Vëllai i një viktime tjetër, 15-vjeçari Mateen, tha për agjencisinë e lajmeve Pajhwok se familja nuk ishte në gjendje ta gjente atë pasi e vuri re Mateen në një video që tregonte grupin të ulur në një gomë në aeroplan.

“Ishin 21 burra të ulur në aeroplan, dy u hodhën para se të fluturonte, megjithatë ne pamë vetëm 12 trupa në spital,” tha ai.

“Ne nuk mund ta gjenim trupin e tij – shkuam kudo”.

Ky artikull është marrë nga “The Guardian” dhe përshtatur nga Albanian Post /Albanianpost.com

Një futbollist i ri afgan dhe një dentist, rrëfejnë një moment tronditës.

Zaki Anwari 17 vjeç, nuk ishte i interesuar asnjëherë të jetonte jashtë vendit të tij. Por marrja e kontrollit të qeverisë nga talebanët i ndryshoi gjërat.

Zaki ndodhej në mesin e mijëra burrave të tjerë që përplaseshin pa mëshirë, në pjesën e jashtme të avionit.

Një natë më parë, një aeroplan tjetër kishte evakuar 823 persona që po iknin nga kontrolli i talebanëve në Afganistan, dhe Zaki iu bashkua ardhjeve të reja në pistën e aeroportit, duke shpresuar për një arratisje të ngjashme.

E hëna 16 gushtit ishte e qartë dhe e ndritshme, dhe atleti i ri duhej të ruante makinën e familjes ndërsa vëllai i tyre më i madh, Naser, vraponte mes njerëzve jashtë aeroportit duke shtrënguar dokumentet për t’u larguar.

Pak para orës 11 të mëngjesit, Zaki thirri Ahmadin, vëllain e vetëm ende në shtëpi, për t’i thënë se kishte kërcyer mbi murin rrethues rreth aeroportit.

“Unë jam afër aeroplanit tani, ata do të regjistrojnë emrat tanë pasi të na fusin në aeroplan, dhe më pas do të humbas sinjalin e telefonit. Unë do ta hedh telefonin tim”, tha ai.

Ahmedi i bërtiti që të kthehej në shtëpi derisa Zaki e mbylli telefonin.

Njëzet minuta më vonë, Zaki thirri nënën për të folur me motrën e tij, duke i thënë asaj se ai ndjeu se kishte një shans për të hipur në aeroplan dhe duke i kërkuar asaj të lutej për të.

Nëna filloi t’i bërtiste nga telefoni që të kthehej në shtëpi, duke i thënë se nuk kishte pasaportë ose dokumente udhëtimi.

Duke parë turmat që turreshin drejt aeroplanit, ekuipazhi vendosi që ata duhej të ngriheshin. Aeroplani gri hulking filloi të udhëtonte mes taksive ndërsa një mori njerëzish vraponin fare pranë tij.

Mes kaosit, një numër i vogël u ngjit në një hapësirë të gjerë mbi rrota.

Videoja e shpërndarë nga “Asvaka”, një agjenci afgane e lajmeve, tregon burra të shumtë të inatosur që u bënin shenja të tjerëve të mbledhur pranë asfaltit.

Dy u hodhën dhe u futën përsëri në turmë para se të ngrihej aeroplani.

Kalimtarët e tronditur shikonin në qiell, disa filmuan me telefonat e tyre, pasi të paktën dy trupa ranë nga aeroplani ndërsa fluturonte drejt jugut mbi Kabul.

Afganët që komentuan në internet bënë krahasime me imazhin e “Njeriun që po binte”, i fotografuar duke rënë nga kullat binjake më 11 shtator 2001, një paralajmërim i zymtë për praninë e SHBA në Afganistan.

Fada Mohammad, 24 vjeç, lindi gjatë luftës civile dhe talebanët sunduan katër vjet para pushtimit amerikan në 2001.

Dentisti i ri kishte ëndërruar prej kohësh të largohej, por i mungonte një plan apo mjetet financiare.

Babai i tij, Payenda Mohammad, tha se Fada kishte kërkuar mënyra për të gjetur para që kur u martua vitin e kaluar.

“Fada kishte folur për dëshirën për të udhëtuar, por financiarisht gjërat ishin keq këtu. Kushdo që shikon situatën në këtë vend do të donte të ishte diku tjetër, dhe Fada nuk ishte ndryshe”, tha Payenda.

Fada ishte mbajtësi i familjes, duke mbështetur 13 të tjerë.

Gruaja dhe familja e tij nuk e kishin idenë se ai po shkonte në aeroport. “Ai na tha lamtumirë ashtu si çdo ditë normale, kur u nis për në punë në 8.30 të mëngjesit,” tha Payenda.

“Ai nuk tha asgjë për aeroportin, apo udhëtimin”.

Edhe në pikëllimin e tij, Ahmedi u përpoq të kuptonte pse Zaki u kap në aeroplan.

“Ai pa panikun, ai pa talebanët – kushdo do të kishte frikë”, tha ai.

Çfarë ndodhi më pas?
Ajo që ndodhi më pas është subjekt i një hetimi nga forcat ajrore amerikane. Zëdhënësja e saj, Ann Stefanek, tha se avioni ishte i rrethuar nga civilë që kishin thyer muret e aeroportit para se të mund të shkarkonte ngarkesën e tij.

Ekuipazhi i C-17 vendosi të largohej nga aeroporti sa më shpejt që të ishte e mundur.

Helikopterët amerikanë fluturuan para aeroplanit për të pastruar hapësirën në pistë për t’u ngritur.

Llogaria zyrtare dhe videot tregojnë se piloti ose nuk ishte në gjendje të shihte burrat të kapur në aeroplan pas ngritjes, ose nuk ishte në gjendje ta ndalonte aeroplanin.

Ata që nuk ranë me siguri u shtypën për vdekje. Ata burra menduan se piloti do të ndalonte dhe do t’i transferonte në pjesën e brendshme të aeroplanit.

“Përveç videove të shikuara në internet dhe në raportet e shtypit, mbetjet njerëzore u zbuluan në pusin e rrotave të C-17 pasi u ul në bazën ajrore Al Udeid, Katar.

Autoritetet në Kabul pohojnë se ekuipazhi amerikan mund të kishte vepruar ndryshe.

Familja beson se Zaki u shtyp nën rrotat e aeroplanit kur u nis, ose ndoshta në mjetin e uljes pasi u tërhoq në pusin e timonit.

Vëllai i një viktime tjetër, 15-vjeçari Mateen, tha për agjencisinë e lajmeve Pajhwok se familja nuk ishte në gjendje ta gjente atë pasi e vuri re Mateen në një video që tregonte grupin të ulur në një gomë në aeroplan.

“Ishin 21 burra të ulur në aeroplan, dy u hodhën para se të fluturonte, megjithatë ne pamë vetëm 12 trupa në spital,” tha ai.

“Ne nuk mund ta gjenim trupin e tij – shkuam kudo”.

Ky artikull është marrë nga “The Guardian” dhe përshtatur nga Albanian Post /Albanianpost.com

NGJARJE TË TJERA

- Reklamë nga Gjirafa -